Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματευσεις – Ανησυχία στο Μάξιμου για τις κινήσεις Παπανδρεου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με την τροικα μπαίνει η κυβέρνηση καθώς τα χρονοδιαγραμματα στενεύουν και ο χρονος τρέχει πλεον εναντιον της.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε στην τροικα ενα πακέτο διευκρινίσεων και επιχειρημάτων για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού του 2015 συνοδευόμενο απο εναλλακτικά μετρα, επιχειρώντας να καμφθούν οι δημοσιονομικές αντιδράσεις της. Οι απαντήσεις της τρόικα, συμφώνα με πληροφορίες, εκτός απροόπτου αναμένονται σήμερα.

Για το υπουργείο Οικονομικών δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να υπάρξουν πρόσθετα εισοδηματικά μετρα. Για το λογο αυτο, οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών,όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιχειρούν να κάμψουν τις αιτιάσεις της τροικας για την υπάρξη δημοσιονομικού κενού το 2015 υψους 2 με 2,5 δις, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Με την τρόικα όμως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ζητα μετρα υψους 1 δις για το ασφαλιστικό ενω να βλέπει λιγότερα προβλεπόμενα έσοδα απο 300 μεχρι 400 εκ. για τον ΕΝΦΙΑ.

Απο εκεί και πέρα δίνεται αγώνας δρόμου προκειμενου η αξιολόγηση να έχει τελειώσει μέσα στα επιθυμητά για την ελληνική κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα τα και έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Απο εκεί και πέρα η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βλέπει οτι η συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα καθώς η επιρροή Σόιμπλε είναι μεγάλη και οι πολιτικές παρεμβάσεις στην οποίες είχε επενδύσει ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδουν.

Στο οριακό σημείο που έχουν φτασει πλεον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση πέρα απο τη συμφωνία για την επομένη μέρα, τρέχει προκειμενου να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 3,8 δις.

Απο την άλλη ανησυχία υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και για τα όσα διαδραματίζουν τα τελευταια 24ωρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επιτελών του πρωθυπουργικού γραφείου δεν πιστεύουν οτι ο Γ. Παπανδρέου θα οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα βάζοντας σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε