Πολιτική

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επιδότηση των περιοχών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα

Στην Βουλή και στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές "έφτασε" για επεξεργασία το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Πρόσβαση, για πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα όλων των ελληνικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας των περιοχών της χώρας - που έως σήμερα δεν απολαμβάνουν τηλεοπτικής κάλυψης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο δίνει η δυνατότητα τηλεοπτικής πρόσβασης στους μόνιμους κάτοικους των λεγόμενων «λευκών περιοχών», που δεν έχουν «σήμα» και προβλέπει την επιχορήγηση με ποσό 110 ευρώ εφάπαξ εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου στους μόνιμους κατοίκους για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για «τύχη αγαθή» να συζητεί η Βουλή το πρώτο μεταμνημονιακό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως πρόκειται να κλείσει μια μνημονιακή πληγή δεδομένου ότι η μετάβαση έγινε εν καιρώ μνημονίων. Όπως είπε, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία με την μειωμένη αξιοπιστία της υπέκυψε – ενδεχομένως και εθελούσια, όπως λένε ορισμένοι – στις επιταγές που κάποιοι λένε «ελεύθερη αγορά» και κάποιοι άλλοι «συμφέροντα».

Ικανοποίηση Παππά για την στάση των κομμάτων

Ο κ. Παππάς καλωσόρισε ταυτοχρόνως τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα προσεγγίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς έχουν μεν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν κατά την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, έχουν ωστόσο εκφραστεί με θετικό τρόπο παρά τις επιμέρους επισημάνσεις τους.

«Υποχρεούμαστε να κάνουμε μια συζήτηση σε βάθος, που θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η Πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να βάζει σε business plan το κόστος τηλεοπτικής κάλυψης στους Αρκιούς, το Αγαθονήσι και τους Λειψούς. Υπάρχει Συνταγματική υποχρέωση να καλυφθούν οι περιοχές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών και την βέλτιστη λειτουργία τους. Η Πολιτεία έχει τον ρυθμιστικό ρόλο, που το εγγυάται αυτό. Δεν μπορεί να μπει σε ανάλυση τυπική κόστους – οφέλους αυτή η ανάγκη των ανθρώπων αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε δε, το νομοσχέδιο αφορά 3.500 οικισμούς και 410.000 συμπολίτες, έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιοχών που καλύπτονται και που δεν είναι ένα νούμερο «που μπαίνει στο ζύγι με τυπικούς όρους, ότι δηλαδή καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό του συνόλου του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παππάς, έκανε επίσης λόγο για υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες, που στερούνται το δικαίωμα στην ενημέρωση έως σήμερα, «να τους διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τηλεοπτικό σήμα» και αυτό είναι ένα τρίτο βήμα για την ρύθμιση του «ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» της χώρας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, επισήμανε ότι σήμερα λύνεται ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που είναι απότοκο ενός διαγωνισμού – παρωδία, με τον οποίο πέρασε στον συγκεκριμένο ανάδοχο η ανάπτυξη του δικτύου «με αλλαγές των όρων εν πτήσει, με χαμηλό τίμημα και με κορυφαίο, ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο της ΕΡΤ».

«Είναι μία δράση χωρίς μεγάλο κόστος, την εισηγούμαστε στο Κοινοβούλιο με μεγάλη χαρά αλλά και με μια αίσθηση πίκρας διότι υπήρχαν κατά το παρελθόν πρόνοιες πολυδάπανες, με μικρή κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει βρει τον τρόπο να εξεύρει αυτά τα 20 εκατ. ευρώ για να καλύψει το στοιχειώδες αυτό δικαίωμα των συμπολιτών μας», υπογράμμισε.

Αναφορικώς με τη μελέτη, που καθόριζε 150 σημεία εκπομπής, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «δεν έχει βρεθεί ακόμη αυτή ώστε να αντιληφθούμε για ποιό λόγο πρέπει να έχουμε 150 σημεία εκπομπής και όχι 256, όπως όριζε η αρχική υπογεγραμμένη μελέτη». «Δεν ξέρουμε πώς προέκυψε αυτό με αποτέλεσμα να δικαιούται κανείς να υποθέσει ότι ήταν άλλα τα ελατήρια, δεδομένου ότι το 2018 συζητούμε ότι 500.000 σχεδόν, συμπολίτες μας δεν μπορούν να δουν τηλεόραση», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι η ΕΡΤ «ξεπερνώντας και εσωτερικές αδυναμίες και εξωτερικές πιέσεις» ολοκληρώνει την ανάπτυξη του δικτύου της ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2019 να έχει απογαλακτιστεί από τον ιδιώτη πάροχο δικτύου για ένα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν εξ αρχής οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και άσκησαν κριτική.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Θεόδωρος Καράογλου, μίλησε για προχειρότητα του νομοσχεδίου και για αμφιλεγόμενες διατάξεις ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι που προορίζονται για το έργο. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακύρωσε έργο για την τηλεοπτική κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών που είχε προωθήσει η ΝΔ προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, λόγω ιδεοληψίας, με αποτέλεσμα να το υλοποιήσει μερικώς μετά από δύο χρόνια μεγάλης αβελτηρίας, με μεγαλύτερο κόστος από εθνικούς πόρους και με μικρότερη κάλυψη. Ακόμη, ο κ. Καράογλου είπε πως με ευθύνη της κυβέρνησης, η ΕΡΤ δεν προσφέρει την κάλυψη που προβλέπεται. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε θετικό το μέτρο, ενημέρωσε ωστόσο ότι η στάση της ΝΔ θα κριθεί από τις απαντήσεις του υπουργού στα ερωτήματα που θέτει.

Η διαδικασία για το έργο μέσω της ένταξης του ΕΣΠΑ έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2015, ημέρα Παρασκευή προ των εθνικών εκλογών, απάντησε ο Νίκος Παππάς προς τον Θ. Καράογλου, ενώ ανέφερε ότι εντάχθηκε με επισφάλειες και χρόνο ανάπτυξης που επιδέχεται ερωτηματικά.

Ο Αχμέτ Ιλχάν, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε επίσης λόγο για θετικό νομοθέτημα με αμφιλεγόμενες όμως προβλέψεις και χαρακτήρισε «εξωφρενικό» τη χρηματοδότηση με ποσό 1 εκατ. ευρώ του διαστημικού σταθμού. Ακόμη υπογράμμισε ότι το Υπουργείο εναποθέτει σε ιδιώτες την τηλεοπτική κάλυψη και το μόνο που κάνει είναι να δώσει ένα μικρό κουπόνι των 110 ευρώ για να βρουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τον πάροχο της αρεσκείας τους.

Επιφύλαξη δήλωσε και ο Η. Κασιδιάρης, της Χρυσής Αυγής, ενώ επισήμανε ότι είναι θετικό το σκεπτικό του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, από τους ΑΝΕΛ, εξήρε τα θετικά του νομοσχεδίου για 410.000 πολίτες.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Ιω. Σαρίδης τόνισε πως η τηλεοπτική κάλυψη των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών ιδίως, αποτελεί μέγιστο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και άμυνας.

Για θετική πρωτοβουλία μίλησε ο Σπ. Δανέλλης, από το Ποτάμι και έθεσε προς τον υπουργό το ζήτημα της παροχής επιδότησης όχι μόνον στους μόνιμους κάτοικους, αλλά και σε όσους έχουν σπίτι στις περιοχές αυτές, που επισκέπτονται περιοδικά, ενδεχόμενο που ο Νίκος Παππάς άφησε ανοιχτό προς εξέταση σε δεύτερο χρόνο.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα