- Εντός της ημέρας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Βουλής - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί - Δεν τίθεται θέμα, απαντά το Μαξίμου - Προκαλεί ερωτήματα η χρονική στιγμή των αποκαλύψεων λέει η κυβέρνηση - Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο για τις "αμαρτωλές" λίστες του ΣΔΟΕ - Ποιοι φέρονται να πλούτισαν... περίεργα και παράνομα τα τελευταία χρόνια
Η σύσκεψη στον Άρειο Πάγο για την περίφημη λίστα με τα ονόματα των 33 πολιτικών που… πλούτισαν περιέργως, η εντολή Σαμαρά για διαλεύκανση της υπόθεσης και η πρόθεση Μεϊμαράκη να παραιτηθεί.
Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό της υπόθεσης με τη λίστα του ΣΔΟΕ για τα πολιτικά πρόσωπα που πλούτισαν αιφνίδια και… περίεργα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί (μαζί με των Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγάρακη) είναι κι αυτό του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο κ. Μεϊμαράκης, που φέρεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω αγοραπωλησιών την περίοδο 2005-2008, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι φέρονται να τον στηρίζουν.
Ο πρόεδρος της Βουλής έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης αλλά όπως γράφει δημοσίευμα των Νέων, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα Μεϊμαράκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν «άγνωστο πόλεμο» και διατυπώνουν σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που επελέγη να διαρρεύσουν οι επίμαχες καταθέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπόθεση που έχει στόχο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα την ώρα που κλείνει η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 13,8 δισ. ευρώ, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα των Νέων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση και σημείωναν ότι οι σχετικές καταθέσεις έχουν ληφθεί από το 2010. Μάλιστα, αμφισβητούσαν το ενδεχόμενο να έχουν γίνει αγοραπωλησίες ακινήτων – ύψους 10,2 δισ. ευρώ, κατά το δημοσίευμα, στην περίοδο 2005-2008 – από ένα μεσιτικό γραφείο, ενώ εξέφραζαν την υπόνοια ότι το συγκεκριμένο ποσό διακινήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει συνειρμούς με το πακέτο των μέτρων που θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να εγκρίνει η Βουλή.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι με τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες επιδίωξαν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι «ασυλία» από την πλευρά του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, από τις έρευνες δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει τα τρία στελέχη με την υπόθεση του συγκεκριμένου κατασκευαστικού ομίλου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής (όπως και οι Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγάρακης) αρνείται κάθε εμπλοκή και μάλιστα απειλεί με μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση.
Για τη σχέση του με τον Γιάννη Γιάννη Καρούζο έχει δηλώσει ότι το 2005 είχε βαφτίσει (μαζί με τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη) τα δίδυμα παιδιά του, αλλά οι σχέσεις τους ήταν τυπικές. Ο κ. Μεϊμαράκης προσθέτει ότι η γνωριμία τους και η κουμπαριά οφείλονται στη φιλική σχέση της συζύγου του με την, πρώην πλέον, σύζυγο του κτηματομεσίτη.
Όλα αυτά ενώ σήμερα γίνεται στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σύσκεψη για την περιβόητη λίστα που περιλαμβάνει ονόματα 33 νυν και πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η λίστα με τα 33 ονόματα των βουλευτών διαβιβάστηκε από το ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη κι εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή.
Η λίστα με τα ονόματα φαίνεται να μεγαλώνει και δεν αποκλείεται τα ονόματα από 33 να γίνουν 50.. Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως έχουν μπει καταθέσεις σε τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, θυρίδες, περιουσιακά στοιχεία όπως σκάφη, σπίτια και εξοχικά, αυτοκίνητα, σκάφη, και ακριβές αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη λίστα τρεις πρώην υπουργοί