Παρασκευή, 30 Αυγ.
25oC Αθήνα

Στις 27 Ιουλίου ο Αλαφούζος στην Εξεταστική και μετά Μπόμπολας και Κοντομηνάς

Στις 27 Ιουλίου ο Αλαφούζος στην Εξεταστική και μετά Μπόμπολας και Κοντομηνάς

Την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου έχει προσκληθεί να εξεταστεί στην Επιτροπή ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος, ενώ υπάρχει προγραμματισμός – αλλά ακόμα δεν έχουν βγει οι προσκλήσεις καθώς είναι ακόμα στη φάση των συνεννοήσεων- στις 2 Αυγούστου να κληθεί για εξέταση εκ μέρους της ΠΗΓΑΣΟΣ ο κ. Μπόμπολας και στις 4 Αυγούστου ο πρόεδρος του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς.

O πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος, από τον Απρίλιο του 2004 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2009, κατέθεσε πως στην πενταετία της διοίκησής του η τράπεζα δεν έχει έδωσε παρ’ όλο που υπήρχαν σχετικά αιτήματα κανένα δάνειο σε ΜΜΕ ενώ τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα ήταν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Για τον δανεισμό αυτών των δύο κομμάτων ανέφερε ότι στην αρχή της θητείας του ξεκίνησαν από 100 εκατ. ευρώ και το ύψος της δανειοδότησής τους έφτασαν περίπου έως τα 201 εκατ. ευρώ. Ήταν ενήμερα και αποπληρωνόντουσαν κανονικά όλα τα δάνειά τους τα δύο κόμματα επί των ημερών της θητείας του. Δεν κάναμε, είπε καμία είπε υπέρβαση, κρίναμε με βάση τα τρία προηγούμενα έτη και με εκτίμηση τα έσοδα από κρατικές ενισχύσεις που θα ελάμβαναν την επόμενη 4ετία. της. Ήταν βασιζόμαστε στον Κανονισμό της ΤτΕ που επέτρεπε την δανειοδότηση σε κόμματα. Και επέμεινε ότι δεν μπορούσε να γίνει καμία υπέρβαση χορήγησης από τους Κανονισμούς της Τράπεζας από τον διοικητή. Όλες οι χορηγήσεις ήταν με θετική εισήγηση των εισηγητών της τράπεζας.

Οι κρατικές εγγυήσεις εκείνη την περίοδο τραπεζικά ήταν καλύτερες από τις προσωπικές εγγυήσεις. Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων που έκανε σε αυτά τα δάνεια ο διάδοχός του διοικητής κ. Πανταλάκης, είπε πως ήταν λάθος καθώς σε ένα πτωτικό κύκλο της οικονομίας όταν εσύ ως τράπεζα του τριπλασιάζεις το επιτόκιο τον τελειώνεις και κάνεις τον δανειολήπτη να μην μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο και η τράπεζα στο τέλος χάνει τα λεφτά της. Και σημείωσε πως την επιλογή αυτή του κ. Πανταλάκη ανέτρεψε στη συνέχεια και η Τράπεζα Πειραιώς, μειώνοντας τα επιτόκια στα εγγυημένα δάνεια που πήρε από την ΑΤΕ. Tην αύξηση, των ποσών που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε πως οφείλετε στην αύξηση των εσόδων που είχαν τα κόμματα καθώς εκτός της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης, υπήρχαν χορηγήσεις από το δημόσιο για τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά ιδρύματα που είχαν.

Σχετικά με τα δάνεια του sevenX που πέρασε στον κ. Γιάννη Αλαφούζο και εάν η ΑΤΕ έδωσε την έγκριση της καθώς κατείχε ως εγγύηση το 35% των μετοχών του ο κ. Δημήτρης Μηλιάκος απάντησε πως « για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί τέρατα… Η ΑΤΕ δεν πούλησε τίποτε και δεν κατείχε τίποτα για να πουλήσει. Η τράπεζα είχε ενεχυριασμένο ως εγγύηση τo 35% των μετοχών του σταθμού έναντι δανείων που είχε ο Μπαταντούδης και ήταν ληξιπρόθεσμα. Από την πώληση που συμφώνησε του Seven X μεταξύ Μπαταντούδη – Αλαφούζου η ΑΤΕ πήρε για το 35% των μετοχών που είχε ως εγγύηση περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Και αυτό ήταν όφελος για την ΑΤΕ γιατί εάν ο Μπαταντούδης έκανε αύξηση κεφαλαίου του SevenX, που ως τράπεζα δεν θα μπορούσα να αποτρέψω η τράπεζα θα έχανε…

Και πρόσθεσε, για να γίνει μια συγκριτική αποτίμηση του ποσού είπε πως εάν για το 35% των μετοχών τότε πήραμε 2,2 εκατ., δηλαδή το 100% σημαίνει 6 εκατ., όταν σήμερα η κυβέρνηση έχει θέσει τα 4 εκατ. ευρώ για μια πανελλήνιας εμβέλεια άδεια. Ο κ. Μηλιάκος, μάλιστα , υπερασπίστηκε τον επωφελή – όπως τόνισε – τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε η ΑΤΕ τα δάνεια του ομίλου Μπατατούδη και έτσι εισέπραξε το μεγαλύτερο μέρος τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε