Χωρίς να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αλλά μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της χώρας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και να έχει εποικοδομητικές επαφές με την αμερικανική γραφειοκρατία που αναζητά νέα ερείσματα στην Αν. Μεσόγειο με αφορμή πλέον και την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας.
Έτσι λίγες μέρες μετά την έλευση του νέου Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της αμερικανικής διοίκησης σε μια περίοδο που διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, αν και η αστάθεια στην Ουάσιγκτον λόγω των εκλογών τον Νοέμβριο δεν βοηθά σε καυτά ζητήματα όπως το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το χρέος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα Δευτέρα (19/09/2016) ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην ειδική Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ η Γενική Συνέλευση αρχίζει τυπικά αύριο με τις ομιλίες του κ. Μπαν Κι Μουν και του προέδρου των ΗΠΑ.
Αύριο Τρίτη (20/09/2016) ο γ.γ. του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των ηγετών όλου του κόσμου, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η σύνοδος των ηγετών για το προσφυγικό υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ και άλλων ηγετών, στην οποία θα μιλήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Την Τετάρτη (21/09/2016) ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και λίγο αργότερα θα εκφωνήσει την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Αρχιεπίσκοπο Aμερικής Δημήτριο.
Κατά την πενθήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης επαφές με επιχειρηματίες επενδυτές όπως και με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Τον πρωθυπουργό να σημειωθεί συνοδεύουν ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε ήδη επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης – τον βοηθό υπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σιτς και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Άντγουελ Αντεγιέμο – όπου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων και εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες, όπως η Γερμανία.