Τα τελεσίγραφα πέφτουν βροχή από Βρυξέλλες, αλλά αποστολέας είναι ουσιαστικά η Γερμανία, το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ο υπουργός των Οικονομικών της λέγοντας ότι δεν έχει … ευρώ αν η Ελλάδα δεν πει το “ναι σε όλα” όσα απαιτεί και αυτή τη φορά η Τρόικα (Διαβάστε εδώ)
Οι αρχηγοί “τα βρήκαν” χθες στο Μαξίμου στα “μινιμουμ”, ο καθένας είχε τις διαφορές του, ωστόσο υπήρξαν τρία βασικά πράγματα που συμφωνήθηκε να ειπωθεί “όχι”.
Ουσιαστικά όμως στη σύσκεψη περιγράφηκε το ανεκδιήγητο που ειπώθηκε από μέρος της τρόικας ότι ουσιαστικά πρέπει να κοιτάμε προς τη μεριά της Βουλγαρίας σε ότι έχει να κάνει με τους μισθούς.
Ήταν ξεκάθαρο αυτό που ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές.
Ουσιαστικά αναφέρθηκε στην απαίτηση της τρόικας για μαχαίρι σε 13ο και 14ο μισθό, αλλά και πάγωμα αυξήσεων, μειώσεις 15% στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, που ουσιαστικά σημαίνει μειώσεις μισθών, αλλά και απολύσεις καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες οι εταίροι-δανειστές απαιτούν να βγουν “στο σφυρί” προς πώληση.
Ήταν σαφές επίσης ότι οι εταίροι απειλούν με χρεοκοπία, άμεσα.
Ουσιαστικά οι αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Λ. Παπαδήμο να διαπραγματευτεί ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, αλλά και να μην υπάρξουν μειώσεις που να ξεπερνούν το 10% στις συντάξεις.
Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τόνισαν ως οι παρεμβάσεις που ζητάει η τρόικα στα κατώτατα όρια, στον 13ο και 14ο μισθό, οδηγούν σε πλήρη εκτροχιασμό τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα προκαλέσουν κλιμάκωση των αντιδράσεων με ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ωστόσο εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση.
Ως προς τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες οι αρχηγοί συμφώνησαν μεν ότι χρειάζονται αλλαγές και μείωση του μισθολογικού κόστους, ωστόσο άκουσαν από τα χείλη του Λ. Παπαδήμου ότι οι απαιτήσεις της τρόικας για οριζόντιες μειώσεις και μείωση προσωπικού είναι προαπαιτούμενες.
Ο Γ. Καρατζαφέρης αιφνιδίασε λέγοντας πως πρέπει η Ελλάδα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να κρίνει αυτό αν είναι σύννομες οι απαιτήσεις, ωστόσο και εδώ η απάντηση είναι πως πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία με την τρόικα να πιέζει τόσο για το “κούρεμα” όσο και για το νέο δάνειο, απειλώντας με άμεση χρεοκοπία ουσιαστικά.
Σήμερα στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος ουσιαστικά θα έχει μια διερευνητική επαφή ώστε να δει έχοντας την εξουσιοδότηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εαν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από μέρους των εταίρων-δανειστών.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Σε δουλειά να βρισκόμαστε
Απειλούν οι Γερμανοί: δεν θα πάρει χρήματα η Ελλάδα αν…