- Πλήρη ενημέρωση είχε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο Μαξίμου - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο - "Αγκάθι" το ασφαλιστικό, προσανατολίζονται σε μειώσεις υψηλών επικουρικών συντάξεων - Κατηγορηματικός ο Στρατούλης: "Καμία απολύτως μείωση σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις" - Το Spiegel αποκαλύπτει εμπιστευτικό non paper του ΔΝΤ με θέμα: Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ - Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έχουν υπολογίσει τις συνέπειες και χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμο τόσο το Grexit όσο και τη χρεοκοπία - Την πόρτα της εξόδου άνοιξε... διακριτικά σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- Απελπιστικά μόνος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών που δέχεται πυρά απ' όλες τις πλευρές
Πλήρη ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Λετονίας είχε νωρίς το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να βρεθεί άμεσα λύση στα σημεία – “αγκάθια” και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ενδιαμέση συμφωνία, γιατί τα δημόσια ταμεία έχουν…στεγνώσει από ρευστό.
Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις κλπ), αλλά όσον αφορά το μεγάλο “αγκάθι” των διαπραγματεύσεων, το ασφαλιστικό, φαίνεται να ετοιμάζεται να ρίξει… νερό στο κρασί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, εκτός από το φρένο που αναμένεται να μπει στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση μελετά παρέμβαση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις!
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο, Δημήτρης Στρατούλης, με δήλωσή του στην τηλεόραση του skai και την εκπομπή καλημέρα, διέψευσε το ενδεχόμενο… “τσεκουριού” στις συντάξεις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Συγκεκριμένα δήλωσε: “Καμία απολύτως μείωση στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων”.
Στην ίδια εκπομπή, μάλιστα, φιλοξενήθηκε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος με τη σειρά του επίσης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί απέναντι στην Ελλάδα είναι και το δημοσίευμα του Reuters, όπου παρουσίασε έναν τελείως απομονωμένο Βαρουφάκης, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το Eurogroup της Λετονίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο «Ελληνας επαναστάτης υπουργός Οικονομικών», εισέπραξε και την «παγερή αδιαφορία» των ομολόγων του, σημειώνοντας πως «ενώ τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εναπομείναντες Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε μόνος στο σκοτάδι».
Την πόρτα της εξόδου άνοιξε… διακριτικά σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε σήμερα ο Σόιμπλε υπενθύμισε με νόημα το σχέδιο ενοποίησης Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, το οποίο είχε κρατηθεί κρυφό.
” Αν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι διαθέταμε σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως”.
Και αμέσως μετά πρόσθεσε.
”Το να τίθεται αυτή η ερώτηση (για σχέδιο Grexit) σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα”.
Την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια… ελληνική χρεοκοπίακαι έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ “φλερτάρουν” με την ιδέα… της πρόωρης προσφυγής στα κάλπες.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, καθώς «αχνοφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους», όπως ισχυρίζεται, άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Real News.
Τονίζει ότι το δημοψήφισμα ή οι πρόωρες κάλπες «δεν συνιστούν εξαναγκαστικές πολιτικές προτεραιότητες», αλλά εκτιμά πως «η προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενής λαϊκή έγκριση του επιδιωκόμενου προωθητικού συμβιβασμού με τους εταίρους, μπορεί να αποδειχεί μια πολιτική πρωτοβουλία θετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα. Επί του παρόντος όμως, δεν μπορεί να εκτιμηθεί».
Με αφορμή τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε σήμερα ότι «αν πάνε σε εκλογές θα είναι πλήρης ομολογία ότι δεν κατάφεραν να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν». «Ζητάνε έγκριση για τη δραχμή, το μόνο ερώτημα των εκλογών είναι η δραχμή».
Το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα κάνει λόγο για σχετικό non paper του ΔΝΤ.
Στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοπορεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θεωρείται ωστόσο ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM, καθώς και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Αντιθέτως, για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ σύμφωνα με το Spiegel. Το περιοδικό κάνει λόγο για εμπιστευτικό non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ».
Μεταξύ άλλων οι συντάκτες του non paper φέρονται να απορρίπτουν τη σύνδεση του μελλοντικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Εκτιμούν μάλιστα ότι η το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας». Επιπλέον η πενιχρή αξία του νέου νομίσματος στο εξωτερικό θα προκαλούσε δραματική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και, τελικά, υπερπληθωρισμό.
Ως πιθανό σενάριο το Spiegel αναφέρει τα εξής: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει».
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση ʻI owe youʼ δηλαδή ʻσου χρωστάωʼ.
Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα».
Το Spiegel αφήνει να εννοηθεί ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η ελεύθερη αγορά θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε πρώτη φάση με ευρώ, στο Δημόσιο οι πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα είχε μεν ονομαστική αξία σε ευρώ, αλλά «θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα η πραγματική διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας.Αυτό δείχνει η εμπειρία από άλλες χρεοκοπημένες χώρες όπως η Αργεντινή προ δεκαετίας, όπου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δέχονταν τους τίτλους μόνο με έκπτωση (για τον καταστηματάρχη). Στην Αργεντινή τα IOUs έχασαν μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας τους. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλούν την υποτίμηση ενός πιθανού νέου νομίσματος.