Μάλιστα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμμετάσχει για μια ακόμη φορά ατύπως στη συνάντηση των ευρω-σοσιαλιστών ηγετών, αύριο Τρίτη (28.06.2016), πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων, μια εκ των οποίων και αυτή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και να γίνει η σύσκεψη που είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της συντριβής του αεροσκάφους της Egypt Air στην ανατολική Μεσόγειο με 66 νεκρούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα είπε: “Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Δεν θα είμαστε μόνοι γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας –της Ευρωπαϊκής Αριστεράς– για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη”, είπε ενώ είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
“Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος. Και κυρίως ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν τεράστια ευθύνη να αλλάξουν πρώτες ρότα και κατεύθυνση”, υπογράμμισε.
Γενικότερα στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι “η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι” και “είτε θα πάρει δεξιά στροφή είτε …κεντροαριστερή”, με άλλα λόγια αν θα κάνει στροφή υπέρ της Ευρώπης των λίγων γεγονός που θα σημάνει επιπλέον αξιώσεις εκ μέρους του Βερολίνου, ή προς μια Ευρώπη των πολλών και σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα δώσει το σήμα για “χαλάρωση”.
Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι δεν θα είναι το μοναδικό που θα κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έχει ήδη προγραμματίσει να βρεθεί στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όταν επιστρέψει θα μπει στην τελική ευθεία και το θέμα του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.