Site icon NewsIT
21:14 | 03.04.16

Στο “σκαμνί” η Βελκουλέσκου για τα Wikileaks! Της ζήτησαν εξηγήσεις οι… υπόλοιποι θεσμοί – Ανεπιθύμητος για την Αθήνα και ο Τόμσεν

Φωτογραφία Eurokinissi

Φωτογραφία Eurokinissi

Newsit Newsroom

- Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον σύσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών μετά τις αποκαλύψεις "φωτιά" του Wikileaks - Οι εκπρόσωποι ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM είχαν πολύωρες συζητήσεις με την Ντέλια Βελκουλέσκου - Ψάχνουν τη... χρυσή τομή για κοινή γραμμή ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση - Εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ - Σχέδιο της κυβέρνησης να "διώξει" το ΔΝΤ με σύμμαχο τη Γερμανία - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ - Στο Βερολίνο την Τρίτη η Λαγκάρντ - Θα πάει μέσα στην εβδομάδα και ο Τόμσεν!

Στο ξενοδοχείο Χίλτον, “ορμητήριό” τους κάθε φορά που βρίσκονται στην Αθήνα, βρίσκονται ήδη οι εκπρόσωποι των Θεσμών, καθώς τη Δευτέρα (04.04.2016) αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την πρώτη αξιολόγηση. Όλα γίνονται στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks για τον διάλογο που είχαν, στις 19 Μαρτίου, η Ντέλια Βελκουλέσκου με τον Πολ Τόμσεν, ο οποίο έχει προκαλέσει σάλο και έχει μετατρέψει τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ σε persona non grata για την ελληνική πλευρά.

Για τις αποκαλύψεις του Wikileaks αλλά και για το θέμα της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (που περιμένει την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή που της έστειλε και όπου ουσιαστικά θέτει ζήτημα απομάκρυνσης του Πολ Τόμσεν από το ελληνικό πρόγραμμα) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Μάριο Ντράγκι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε τόσο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αποφασισμένος, στο ραντεβού της Δευτέρας, να ζητήσει εξηγήσεις από τη Ντέλια Βελκουλέσκου για όσα συζήτησε με τον προϊστάμενό της, Πολ Τόμσεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις διαφωνίες με την ελληνική πλευρά αλλά και τους άλλους δανειστές και κυρίως για την αναφορά στο ενδεχόμενο να αναβληθούν οι αποφάσεις μέχρι τον Ιούλιο, ώστε η Ελλάδα να απειληθεί με πιστωτική ασφυξία για να υποχωρήσει και να δεχτεί τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο ενώ συγχρόνως να πιεστούν και οι Ευρωπαίοι για να δεχτούν την μείωση του χρέους.

Με τη Ντέλια Βελκουλέσκου, όμως, δεν είναι εκνευρισμένοι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην… Ευρώπη. Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, την Κυριακή (03.04.2016) στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου μένουν τα στελέχη του κουαρτέτου, ήταν συνεχείς οι συσκέψεις στην αίθουσα όπου συνήθως γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιαμαρόλι και Ράσμους Ρέφερ είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με αντικείμενο της αποκαλύψεις του Wikileaks. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Θεσμοί αισθάνονται πως μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει μπει στη… γωνία, μιας και η Κομισιόν είχε συμφωνήσει με την Αθήνα αλλά το ΔΝΤ ήταν εκείνο που έβαζε εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ βρέθηκε σε θέση απολογούμενης, με τους θεσμούς να αναζητούν κοινή θέση με την οποία θα καθίσουν τη Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες υπουργούς.

Εκείνο που τώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ποια θα είναι η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού: αν δηλαδή θα ξεκαθαρίσει (όπως αναφέρουν πηγές στην Ουάσινγκτον άλλωστε) πως οι θέσεις του Πολ Τόμσεν είναι και θέσεις του Ταμείου. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε μια τέτοια απάντηση από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Στη “μαύρη λίστα” ο Τόμσεν – Το σχέδιο απομάκρυνσης του ΔΝΤ με… σύμμαχο τη Γερμανία

Δεν είναι όμως μόνο η Βελκουλέσκου σε… δύσκολη θέση. Ο Πολ Τόμσεν έχει γίνει πλέον persona non grata για την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει, ουσιαστικά, θέμα αποπομπής του με την επιστολή του στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ζητά εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις και κυρίως την καλεί να διευκρινίσει αν όσα είπαν Βελκουλέσκου και Τόμσεν είναι και η επίσημη θέση του Ταμείου. Που μάλλον… είναι, όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσινγκτον.

Οι αποκαλύψεις που έβαλαν νέα “φωτιά” στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση ήρθαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση και ενισχύουν τα σενάρια πως η Αθήνα να επιδιώξει, ακόμη πιο έντονα, το “διαζύγιο” με το ΔΝΤ και μάλιστα με τη Γερμανία στο πλευρό της.

Το ερώτημα αν θα αρχίσει αύριο Δευτέρα (04.04.2016) πάλι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο και ύστερα από το σεισμό προκάλεσε η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, παραμένει ακόμα αναπάντητο.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν έχει οριστεί ραντεβού, ούτε το κουαρτέτο ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την άφιξή του, ενώ δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση για αναβολή, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις οι συναντήσεις αύριο θα γίνουν κανονικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του κουαρτέτου βρίσκονται ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής (03.04.2016) στο Χίλτον. Όπως έλεγε παράγοντας με γνώση τα διαπραγματευτικά ειωθότα, το κουαρτέτο ποτέ δεν ενημερώνει την ελληνική αντιπροσωπεία για την άφιξή του. Η συνήθης πρακτική είναι το βράδυ πριν από τη συνάντηση να επικοινωνούν οι δύο πλευρές και να κανονίζουν τα πρώτα ραντεβού της επομένης.

Συνεπώς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πιο συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιμένουν σήμερα το βράδυ να υπάρξει επικοινωνία και για το σκοπό αυτό οι Έλληνες διαπραγματευτές συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία με στόχο να τελειώσει η διαπραγμάτευση το αργότερο στις 12 Απριλίου.

Η τακτική που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι διττή και σε δύο επίπεδα. Η διαπραγμάτευση να γίνει κανονικά, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός κυρίως, αλλά και άλλοι παράγοντες, να επικοινωνούν με επικεφαλής κυβερνήσεων, το ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM, σε μία προσπάθεια να πείσουν την ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου, πως το ΔΝΤ υπό τη σημερινή του εκπροσώπηση δεν είναι καλοδεχούμενο στη Ελλάδα και σε δεύτερο επίπεδο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αποχώρησή του από το πρόγραμμα και την παραμονή σε τεχνικό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, ενδεχόμενο που μέχρι και πριν από τη διαρροή της συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου, απέρριπταν κατηγορηματικά Ολλανδία και Φινλανδία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version