Προστατευτικό κάλυμμα στον Άδωνι Γεωργιάδη βλέπει η κυβέρνηση πίσω από την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86. Αυτό άλλωστε το είπε ευθέως ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας μάλιστα ότι εσχάτως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ λέει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για το όποιο ενδέχεται να κατηγορηθεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει παραγραφεί.
«Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ανάδειξη του θέματος την συγκεκριμένη στιγμή –ένα μήνα μετά από την πρώτη ψηφοφορία- και η επίκληση του ονόματος του Άδωνι Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό ενισχύει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στα θέματα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της Novartis.
[read4more]
Κάποιοι μάλιστα ερμηνεύουν και την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιογλου μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη, όπου κατήγγειλαν ότι το δημόσιο έχασε 241 εκατομμυρίων ευρώ της περιόδου 2006-2010, ως ένα ακόμα κομμάτι στον φάκελο «σκάνδαλα στην υγεία» που σκοπεύει να αναδείξει η κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι η ειρηνευτική διάταξη αποτελούσε την «καρδιά» της αλλαγής του περίφημου άρθρου 86. Αυτή ακριβώς η ερμηνευτική είπε έλαβε 179 ψήφους με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Η ερμηνευτική δήλωση που έφερε η Κυβέρνηση όριζε ότι το άρθρο 86 καλύπτει αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση κι όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων με αποτέλεσμα τα αδικήματα όπως η δωροδοκία να μην εμπίπτουν στην «αποσβεστική προθεσμία» και να μη θεωρούνται παραγεγραμμένα. «Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία», έλεγαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης- αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα. «Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ότι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες».
Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ότι «όσον αφορά το αν είναι «ανούσια» αυτή η προσθήκη: Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη.
Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας.
Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ».