Πολιτική

Στο τραπέζι του Μαξίμου οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου που έγινε στις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Η οικονομία αποτελεί εξ ορισμού την πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του και η ανάπτυξη κι ανάκαμψη περνά μέσα από τις μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και το φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ενώ οι μειώσεις του ΦΠΑ (π.χ. όλα τα προϊόντα της εστίασης) θα έχουν άμεση ισχύ. Οι λεπτομέρειες αυτές θα καθοριστούν στη σύσκεψη και θα περάσουν τη βάσανο των θεσμών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποί τους θα βρίσκονται στην Αθήνα και θα έχουν τις πρώτες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η προετοιμασία του Μαξίμου για το φορολογικό νομοσχέδιο ξεκίνησε, άλλωστε, με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον κεντρικό τραπεζίτη να δηλώνει αφενός ότι θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένης αυτής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα – αφετέρου δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κρίσιμη απάντηση για το πού θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις. Ο διοικητής της ΤτΕ συμφώνησε έτσι με την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τις μειώσεις φόρων, δίχως να τεθούν εν αμφιβόλω οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, με τις επισκέψεις του στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έστειλε σαφή μηνύματα ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης πέραν της οικονομίας. Προς τούτο, οι διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα προχωρήσουν άμεσα και δη στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλής, ενώ η ψηφιοποίηση του Δημοσίου στο σύνολό του αποτελεί το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Την ίδια στιγμή, η επιστροφή ανυπόγραφων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τον ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο Μαξίμου σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τις απαραίτητες κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ν’ αποκτήσει νέα ηγεσία, αφού η θητεία της προηγούμενης ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη σειρά παλαιότητας των ανώτατων δικαστικών, συνεπώς είναι πολύ πιθανό οι επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες να είναι απολύτως… προβλέψιμες για όσους γνωρίζουν την επετηρίδα.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα