Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Στο… τρίγωνο Κυριάκου, Ζωής και Γιάνη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εκτός από την πίεση των δανειστών η οποία πιθανότατα να αυξηθεί μέσα στο 2016 με αφορμή το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό των αγροτών σε πρώτη φάση, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του προβληματίζονται παράλληλα και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ένταση της πίεσης προς την κυβέρνηση του.

Ο δεύτερο γύρος των εκλογών στη ΝΔ και το ενδεχόμενο επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προ-θέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκηνα περάσουν στην αντεπίθεση με την δημιουργία αντιμνημονιακών πολιτικών κινήσεων, ενδεχομένως κοινής και σε συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς περί ενιαίου σχήματος με τις ευλογίες του Κώστα Σημίτη και τη θετική στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κατεύθυνση δημιουργίας του “προοδευτικού Κέντρου”, δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικού πολιτικού πρέσινγκ για την κυβέρνηση συνεργασίας ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεϊμαράκης και ξερό ψωμί….

Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής ενόψει του δευτέρου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, με τις αποκαλύψεις ωστόσο γύρω από την σχέση Καραμανλή-Τσίπρα να “φωτογραφίζουν” την επιθυμία για επικράτηση της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με το βασικό επιχείρημα ότι υπάρχει “χημεία συνεννόησης” που μπορεί να υποβοηθήσει το έργο της κυβέρνησης και να δώσει στους δανειστές την αίσθηση ενός άτυπου “μεγάλου συνασπισμού” που μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί μπορεί να “κοκκίνιζε” εκ νέου την ξεθωριασμένη λόγω μνημονίου διαχωριστική γραμμή με τη “νεοφιλελεύθερη” Δεξιά, παράλληλα όμως θα αύξανε ακόμη περισσότερο την πίεση των δανειστών καθώς στο πρόσωπο του “μεταρρυθμιστή” Μητσοτάκη θα έβρισκαν πιθανότατα τον βασικό εκφραστή των θέσεων τους και άρα μια σοβαρή πολιτική εναλλακτική απάντηση απέναντι στον κατά βάθος “αριστερό” Τσίπρα

Η Ζωή…

Την ίδια στιγμή δύο “αντάρτες” της….”πρώτης φάσης” Αριστεράς δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, ποντάροντας ουσιαστικά στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα στο 2016 αφού κατά την ανάλυση του και το 3ο μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει πολιτικά, οικονομικά και κυρίως κοινωνικά.

“Θα κάνετε δικό σας κόμμα λοιπόν;” ρωτά ο Παύλος Παπαδόπουλος του ΒΗΜΑgazino την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και εκείνη απαντά: “Θα κάνω ό,τι χρειαστεί” και στο δεύτερο ερώτημα “Τι ακριβώς θα χρειαστεί;” απαντα και πάλι “Επαναλαμβάνω: Θα κάνω ό,τι χρειαστεί”, θεωρώντας ότι είναι πιθανό να γίνουν εκλογές μέσα στο 2016, αλλά και ότι επίσης “ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για οικουμενικά σχήματα ώστε να μη γίνουν εκλογές”.

Το βέβαιο είναι ότι η κ. Κωνσταντοπούλου από το νέο έτος σχεδιάζει τη δημιουργία μια πολιτικής κίνησης, με σκοπό την ενίσχυση του αντιμνημονιακού μετώπου και των αγώνων για δημοκρατία και κοινωνικό κράτος.

…και ο Γιάνης

Έτοιμος να ανοίξει την δική του περπατησιά δηλώνει όμως και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς στο άρθρό του στην χριστουγεννιάτικη “Εφημερίδα των Συντακτών” καταλήγει λέγοντας “Ο λόγος που νοιώθω αισιόδοξος παρά τη συντριπτική μας ήττα το καλοκαίρι είναι το 2016 μας δίνει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουμε την Άνοιξη της Αθήνας στο κέντρο της Ευρώπης. Ξεκινώντας τον Φλεβάρη.. Στο…Βερολίνο!”

Με άλλα λόγια ο πρώην τσάρος που έχει μπει στο στόχαστρο τω κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλώνει σχεδόν ξεκάθαρα ότι μέσα στο 2016 θα ξεκινήσει μέσα από το στόμα του λύκου τον δικό του ανένδοτο πιθανότατα με μια πολιτική κίνηση με πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά απέναντι στην “αποδόμηση της Ευρώπης” και κατά συνέπεια της Ελλάδας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι μέσα στο 2016 θα έχει να αντιμετωπίσει μια διαρκή πολιτική πίεση από τα “μέσα” και φυσικά από τα “έξω” με ελάχιστα όπλα στην φαρέτρα του ή μάλλον με μοναδικό του όπλο τον εκλογικό νόμο μέσω του οποίου θα επιδιώξει να ανακατέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και σχηματισμούς που είναι έτοιμοι να “αρπάξουν” το μερίδιο τους από τον πάλαι ποτέ “αντι-μνημονιακό” κόμμα των “συνιστωσών”.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε