Με μηνύματα προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε σήμερα (03.03.2018) ο Γιάννης Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο διοικητής της ΤτΕ επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος (σ.σ. στις 20 Αυγούστου), σε ένα θέμα που τον έχει φέρει αντιμέτωπο με την κυβέρνηση πολλές φορές. Λίγες ώρες πριν άλλωστε, από το ίδιο φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για έξοδο από το Μνημόνι χωρίς προληπτική γραμμή… Ο Γιάννης Στουρνάρας φυσικά, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, για την οποία μαζί με άλλους 9 πολιτικούς έχει παραπεμφθεί στην προκαταρκτική.
Διεμήνυσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προληπτικής γραμμής μετά το τέλος του Μνημονίου, είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver.
Ερωτηθείς για τη λειτουργία των θεσμών απάντησε ότι είναι βασική προϋπόθεση η ανεξαρτησία τους για να υπάρξει η απαραίτητη ομαλότητα.
Η Novartis
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου των Financial Times (UK), Τόνι Μπάρμπερ (Tony Barber), σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως οι καταγγελίες των τριών μαρτύρων είναι ψευδείς.
Διερωτήθηκε αν έχει κάποιος αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες, δεδομένου ιδίως ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι δημόσιες.
«Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος την απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου (για αυτή την υπόθεση). Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις (…) Όλα είναι ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων (…) Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο προστατευόμενοι ήταν (…) δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά τους για να πουν τέτοια ψέματα (…) Είναι πολύ απλό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν».
Στουρνάρας: Δεν θέλουμε τοξικότητα, θέλουμε συναίνεση
Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση μπορεί να εκληφθεί και η αναφορά του στις πολιτικές εξελίξεις και τη συναίνεση που απαιτείται. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να επανέλθει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε πολιτική ομαλότητα, δεν θέλουμε τοξικότητα στις πολιτικές εξελίξεις, θέλουμε συναίνεση».
Ως μείζον πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε το τεράστιο δημόσιο χρέος για το οποίο, όπως είπε, το Eurogroup θα πρέπει να δώσει λύση. «Το χρέος μας πρέπει να γίνει βιώσιμο και να πειστεί και η ΕΚΤ για αυτό» δήλωσε.
Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης και η ομαλοποίηση των αγορών, προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρώσει ένα σταθερό βήμα εξόδου από την κρίση.
Αναφορικά με τη θητεία του στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι τελειώνει τον Ιούλιο του 2020 και τότε θα ολοκληρωθεί.
Γλιτώσαμε το Grexit αλλά…
Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών».
Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ