Πολιτική

Στουρνάρας: Δανεισμός από τις αγορές με πενταετές ομόλογο το 2014

Στα επίπεδα του 2010 "επιστρέφει" η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς οικονομικού πρακτορείου, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονταν στο 7,63%. Ιστορικά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στα επίπεδα αυτά στις αρχές του 2010. Πριν δηλαδή ενταχθεί η Ελλάδα στο μηχανισμό του μνημονίου. Παραμονές της υποβολής αίτησης ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την τότε κυβέρνηση, στις αρχές Μαίου 2010, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί στο 12,5%. Μετά την υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου το περιθώριο (διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό) συρρικνώνεται στο 5,76%.

Παρά ταύτα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα το πρωί με ξένους δημοσιογράφους εφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014». Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα επιχειρήσει να δανειστεί από τις αγορές πιθανότατα με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. Επισήμανε δε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί και ένα νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 15 το οποίο ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι θα ήταν ιδανικό για τη χώρα να μην χρειαστεί ένα νέο δάνειο από την τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Στουρνάρας: Το 2013 πήγε καλύτερα από ότι περιμέναμε

”Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει το 2014 στις αγορές”

Στουρνάρας: Αποκλείω κούρεμα καταθέσεων – Βγαίνουμε στις αγορές το 2014

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ