Μήνυμα όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και τους δανειστές να δείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Διαμηνύει δε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών!
«Η αντίδραση της οικονομίας στην εποχή των μνημονίων δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον» είναι ο τίτλος άρθρου του Γιάννη Στουρνάρα στην Καθημερινή της Κυριακής.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει σήμερα δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Αντίθετα, χρειάζεται τώρα αταλάντευτη συνέπεια και κυρίως αποφυγή των λαθών και των οπισθοδρομήσεων του παρελθόντος».
Για το λόγο αυτό, αναφέρει, η Τράπεζα παροτρύνει τους θεσμούς, τους εταίρους της Ελλάδας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος».
«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα μέσω της ταχύτερης ανόδου της παραγωγικότητας και της απασχόλησης», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.
Όπως τονίζει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2016 σε συνδυασμό με αυτές που πρόκειται να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται, ceteris paribus, να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 13% την επόμενη δεκαετία.
Εκτιμά δε πως «η αδυναμία σημαντικού μέρους του πολιτικού συστήματος να αντιπαρατεθεί με τα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν την διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων». Και αυτός σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που επέτεινε την ύφεση τα χρόνια των μνημονίων.
Ωστόσο, τα μνημόνια πέτυχαν:
– Πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή
– Ανάκτηση των μεγάλων απωλειών της ανταγωνιστικότητας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας της περιόδου 2000-2009
– Εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, που το 2008 είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ
– Αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 19% το 2009 σε 32% σήμερα
-Ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα
– Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στις αγορά εργασίας αλλά και στην αγορά προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση
– Ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016
– Ανακοπή της αύξησης (και ελαφρά μείωση) του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το 2014.