«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για την οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας, δήλωσε τα εξής: «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ρόλο της τρόικας, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ο Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσής του είναι να επιστρέψουν και πάλι στην Ευρώπη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Αυτός είναι ο πρώτος και ο πλέον βιώσιμος τρόπος για να μειωθεί το χρέος» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συλλογής των εσόδων του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σαρωτικές φορολογικές αλλαγές – Καταργούνται αποδείξεις και βιβλία
Economist: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα
Εκτοξεύτηκε το χρέος της Ελλάδας