Site icon NewsIT

Στουρνάρας προς υπουργούς: Κάντε αποκρατικοποιήσεις και μη φοβάστε το πολιτικό κόστος

06.09.2012 | 16:54
Στουρνάρας προς υπουργούς: Κάντε αποκρατικοποιήσεις και μη φοβάστε το πολιτικό κόστος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, είναι εφικτός ο στόχος των 19 δισ. έως το 2015.

Αιχμές κατά συναδέλφων του υπουργών για τις αποκρατικοποιήσεις άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας οτι “η ακινησία είναι ό,τι χειρότερο”. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, και πρόσθεσε με νόημα πως “οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος”.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι μέσο μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά έχουν και αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος εμμέσως στο πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι προσκόμισε την εντύπωση πως το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη, ενώ απάντησε έμμεσα και σε όσα ακούγονται για έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των συγκυβερνώντων, τονίζοντας πως «λειτουργούμε όλοι ως τρικομματική κυβέρνηση και πρέπει να έχουμε συναινέσεις».

Ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε εφικτό το στόχο να μαζευτούν εισοδήματα 19 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, με τον όρο, όπως είπε, πως το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι κατάλληλο.

Απαντώντας στους βουλευτές που μίλησαν για «ξεπούλημα», ιδίως στον Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτήν τη λέξη, καθώς δεν πρόκειται για πώληση της δημόσιας περιουσίας αλλά για εκχώρηση προς αξιοποίηση (λιμάνια, αεροδρόμια). Εξήγησε, περαιτέρω, ότι η αξία δεν προσδιορίζεται από το τυχόν τίμημα που θα μπορούσε να υπάρξει πριν μια πενταετία, παραδείγματος χάρη, αλλά από τη μελλοντική εισροή εσόδων, προεξοφλημένων στο σήμερα.  Διευκρίνισε ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση, σημασία έχει πόσο χρήσιμη είναι η εταιρεία στην κοινωνία κι επίσης τι αξία θα έχει για κείνον που την αναλαμβάνει. «Όταν μια επιχείρηση αποκρατικοποιείται, η αξία της, συν των άλλων, είναι σε συνάρτηση του κύκλου της επιχειρηματικής της ζωής. Μερικές δεν έπρεπε να υπάρχουν. Γι αυτό, ας μην ξαφνιαστούμε αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για ορισμένες και πολύ μεγάλο, για άλλες», ανέφερε.

Ειδικά για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι θα εισαχθεί, πριν την παραχώρηση, ο θεσμός του ρυθμιστή, κάτι που σημαίνει ότι θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο «πιο εξελιγμένο και από ρυθμιστικές αρχές».

Διαβάστε

“Τρέχουν” για τις αποκρατικοποιήσεις στο Μαξίμου

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version