Site icon NewsIT
12:22 | 05.03.24

Στρατιωτική θητεία: Δεν αλλάζει το χρονικό όριο – Στο τραπέζι η εθελοντική στράτευση γυναικών

Στρατιωτική θητεία: Δεν αλλάζει το χρονικό όριο – Στο τραπέζι η εθελοντική στράτευση γυναικών

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 έλαβε χώρα η Τελική Φάση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 23" στην Χίο, όπου διεξήχθη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) "Υποδοχής Ενισχύσεων" υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ), Μονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), Ιπτάμενων Μέσων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, εξετάστηκε το επεισόδιο της προσβολής Νήσου από εχθρικές δυνάμεις, η αναχαίτισή τους από τις φίλιες δυνάμεις επί της Νήσου και η εν συνεχεία ενίσχυση αυτών, με σκοπό την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάλειψη της απειλής, σε συνδυασμό με την υποστήριξη, Επιθετικών Ελικοπτέρων, Μαχητικών Αεροσκαφών και Πολεμικών Πλοίων. (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και επιβεβαίωσε ότι στο φινλανδικό μοντέλο από το οποίο θα «δανειστούμε» στοιχεία προβλέπεται η εθελοντική στράτευση γυναικών. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης βασικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία από αγγαρεία να μετατραπεί σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες ενώ πλέον μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι το θέμα της εθελοντικής στράτευσης γυναικών και τουλάχιστον προς το παρόν δεν αλλάζει το χρονικό όριο της στρατιωτικής θητείας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Φινλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, που αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

Να βγαίνουν από τον στρατό ναυαγοσώστες, διασώστες κ.α.

«Θέλουμε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Η ίδρυση του τμήματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Άμυνας τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη».

Τόνισε ακόμα ότι με το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο στόχος είναι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός να είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο.

Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού και με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με την πληροφορική.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Καινοτομίας

Εξηγώντας τι είναι το Κέντρο Καινοτομίας ο υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι με το αρχικό κεφάλαιο των 25 εκατομμυρίων μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας θα χρηματοδοτούνται εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version