Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

Süddeutsche Zeitung για το προσφυγικό: Όχι χωρίς τους Έλληνες!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ξαφνικά, η Μέρκελ δηλώνει κατά του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ. Ξαφνικά, ο γερμανικός Τύπος στηρίζει την Ελλάδα και δεν τη θέλει εκτός Σένγκεν. Σε τι κόσμο ζούμε πια;

Η τελευταία φράση είναι, προφανώς, ειρωνική. Αλλά είναι γεγονός πως δεν είχαμε, εδώ και πολλά χρόνια, συνηθίσει στη στήριξη ούτε της Άνγκελα Μέρκελ ούτε του γερμανικού Τύπου. Να όμως που όλα γίνονται. Και τώρα, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ η απειλή να “κλείσουν” τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στοιχειώνει την Ευρώπη, οι Γερμανοί κάνουν στροφή.

Από τα πιο χαρακτηριστικά το άρθρο της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Όχι χωρίς τους Έλληνες», το οποίο αναφέρεται στο νέο σχέδιο που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η ΕΕ θέλει μια πιο δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων, στην οποία η Αθήνα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Ίσως αυτή να είναι η λύση στην προσφυγική κρίση: η Τουρκία να δέχεται μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Το μήνυμα για εκείνους που αναζητούν βοήθεια θα ήταν: “μην προσπαθείτε καν, δεν προχωράτε από εδώ! Σας στέλνουμε πίσω στη Τουρκία”», αναφέρει ο συντάκτης.

«Και η Τουρκία ενδέχεται σύντομα, κατόπιν συμφωνίας, να στέλνει Σύρους πρόσφυγες με αεροπλάνο στα ευρωπαϊκά κράτη που συγκαταλέγονται στη λεγόμενη “συμμαχία των πρόθυμων” της Μέρκελ» περιγράφει η εφημερίδα το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η ΕΕ, καταλήγοντας στην επισήμανση ότι «ένα είναι όμως είναι σίγουρο: αυτό θα πετύχει μόνο εάν συμμετέχει και η Ελλάδα».

Στα οικονομικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Berliner Zeitung. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα εις διπλούν. Όχι μόνο οφείλει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα μετράει χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μετά από πιέσεις των δανειστών η Αθήνα περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 200.000 θέσεις, δηλαδή περισσότερο από 30%. Συγκριτικά, κάτι αντίστοιχο στη Γερμανία θα σήμαινε την κατάργηση 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η συρρίκνωση του κράτος περιορίζει τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Οι πρόσφυγες συναντούν στην Ελλάδα έναν ως επί το πλείστον πτωχευμένο λαό. Περίπου οι μισοί νέοι δεν έχουν δουλειά. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 25 % του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον καμία στήριξη από το κράτος». «Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα απέναντι στους πρόσφυγες» σημειώνει εν κατακλείδι η εφημερίδα, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Ασόκα Μόντι, πρώην υποδιευθυντή του ΔΝΤ για ευρωπαϊκές υποθέσεις: “Η Ελλάδα θα γίνει μάλλον πιο εθνικιστική, αποκλεισμένη από τις διεθνείς κοινότητες – εκτός εάν τα σύνορά της είναι σημαντικά για κάποιους”».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε