Η εφημερίδα σχολιάζει τους λόγους για τους οποίους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκαλεί τις επιθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «συντηρεί ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει», η εφημερίδα σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πρόταση αυτή καθαυτή. Το πρόβλημα είναι το ύφος στις δηλώσεις του, το πρόβλημα είναι η συχνότητα των παρεμβάσεών του και το πρόβλημα είναι κυρίως αυτό που δεν κάνει, τουλάχιστον όχι δημόσια: να εκφράσει λόγια αναγνώρισης και συμπόνοια.
Μπορεί το ελληνικό κράτος να μην είναι ακόμη οργανωμένο όπως θα άρμοζε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος τον 21ο αιώνα. Προβάλλοντας όμως συνεχώς όλα εκείνα με τα οποία διαφωνεί, χωρίς να επαινεί ποτέ τα όσα έκαναν οι Έλληνες, δεν πρόκειται να προκαλέσει άλλες αλλαγές, αλλά πικρία».
Εάν αποτύχει το ευρώ, τότε θα έχει συμβάλει σε αυτό και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε, σχολιάζει η SZ: «Μιλάει λες και η Ευρώπη είναι απλώς μια τεχνική εκδήλωση. Τι είπε το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο Σόιμπλε όμως, αναφερόμενος στον Σουλτς; “Οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να μιλούν έτσι“».
Επίσης, σε κείμενο με τον τίτλο «Διαμάχη για τις συντάξεις» η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «η Αθήνα δεν θέλει να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών». Ωστόσο, «(…) εάν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τότε το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να επισκιάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Γι’ αυτό και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες».
Την ίδια στιγμή, η Bild κάνει λόγο για «νέο κίνδυνο Grexit», παραθέτοντας μάλιστα και σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε επενδυτές υπολογίζει φέτος με την έξοδο τουλάχιστον μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Για την «επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος» κάνει λόγο η Berliner Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται μεν για τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι δανειστές, «μάλλον όμως θα ενδώσει στις απαιτήσεις τους, προχωρώντας σε περικοπή δαπανών και αύξηση φόρων. Η παραπαίουσα οικονομία όμως δέχεται έτσι άλλο ένα πλήγμα. Στην πλευρά των δανειστών γίνεται εμφανές ότι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν το ελληνικό πρόβλημα. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής».
Πηγή: Deutsche Welle