Πολιτική

Süddeutsche Zeitung: Παράταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, εκταμίευση 4 δισ. για την Ελλάδα και συζητήσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας

- Το θέμα της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα συζητήσουν σήμερα Τσίπρας - Μέρκελ στη Ρίγα
- Οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν άμεσα 4 δισ. με αντάλλαγμα να δεσμευτεί η Ελλάδα για το ΦΠΑ
- Οι μεταρρυθμίσεις για εργασιακά και συνταξιοδοτικό θα μετατεθούν για αργότερα συμφωνούν οι δανειστές
- Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν τη Σύνοδο της G7 στις 7 και 8 Ιουνίου γράφει η Süddeutsche Zeitung
- Θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα λιτότητας ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ γράφει η εφημερίδα
- Στέλεχος Eurogroup: Είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφύγει η Ελλάδα χρεοκοπία και Grexit
- Οι Ευρωπαίοι θέλουν παράταση του προγράμματος γιατί δεν θέλουν να κάνει ο Τσίπρας δημοψήφισμα

Λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung έρχεται να φέρει στο φως νέα δεδομένα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Και αυτό που αποκαλύπτει, όπως γράφει, θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα νέας παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος αλλά και της δανειακής σύμβασης μέχρι το φθινόπωρο. Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν πια πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, την επέκταση δηλαδή του προγράμματος βοήθειας που τελειώνει στο τέλος Ιουνίου.
Η οριστική απόφαση, γράφει η εφημερίδα, θα έχει ληφθεί πριν από τη Σύνοδο της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών) στις 7-8 Ιουνίου.

Φυσικά, υπάρχουν και ανταλλάγματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα μπορούσαν, στο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο, να εκταμιευθούν περίπου 4 δισ. ευρώ (μέρος της τελευταίας δόσης) για την Ελλάδα, ώστε να της δοθεί ανάσα ρευστότητας, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα ολοκληρώσει, έστω και εν μέρει, το τρέχον πρόγραμμα.
Που σημαίνει ότι το ΦΠΑ θα πρέπει να αλλάξει τώρα, να ληφθούν, όπως γράφει η εφημερίδα, κάποια μέτρα λιτότητας αλλά οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό να μετατεθούν για αργότερα. Μάλιστα, γι’ αυτό, η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης ότι το ενδεχόμενο της παράτασης του προγράμματος και το αν θα μπορέσει αυτό να γίνει, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα