Δευτέρα, 22 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σβήνει η “δάδα” της ΝΔ μετά τις Ευρωεκλογές;

Σβήνει η “δάδα” της ΝΔ μετά τις Ευρωεκλογές;

Τη δημιουργία μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης, με βάση τη Νέα Δημοκρατία, που θα μπορεί να αποτελέσει την “απάντηση” στην Κεντροαριστερά, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τις Ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης που θα έχει ως βασικό πυλώνα τη ΝΔ και θα εκτείνεται από τον χώρο της «δεξιάς» μέχρι το «παραδοσιακό κέντρο».

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη ημέρα της θητείας του ως προέδρος της ΝΔ, είχε τον προβληματισμό για το εάν το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το ’74 θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Τότε κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο χρόνος δεν ήταν ιδανικός για μια τέτοια αλλαγή, σήμερα όμως ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού πολιτικού φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι αρκετά προχωρημένες και έχουν ήδη σχεδιαστεί τα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν -μετά τις ευρωεκλογές- στον σχηματισμό αυτού του φορέα.

Οι αλλαγές σχεδιάζονται προσεκτικά από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και έναν μικρο αριθμό συνεργατών του αφορούν τόσο τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα όσο και τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στον νέο αυτό φορέα.

Τα βήματα και ο στόχος

Σύμφωνα με το Έθνος μετα τις εκλογικές αναμετρήσεις του ΜαΪου θα ακολουθήσει ανασχηματισμός με πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ενταχθούν στην κυβέρνηση και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, ή ακόμη και πρόσωπα εκτός Βουλής.

Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το «Νέα Ελλάδα» δεν αποτελεί μόνον ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, αλλά είναι και το φαβορί για όνομα στο διάδοχο σχήμα.

Με το νέο σχήμα ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να προσελκύσει ψηφοφόρους των κομμάτων των κ.κ. Καμμένου και Πολύδωρα αλλά και της Χρυσής Αυγής που παρουσιάζει δημοσκοπική κάμψη

Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να επικυρώσει και να επισημοποιήσει τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει για τη συγκρότηση της νέας κεντροδεξιάς στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινόπωρου.

Με το νέο σχήμα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καλύψει αφενός το κενό που δημιουργείται στον χώρο του κέντρου, λόγω της καθίζησης του ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου να καλύψει τον χώρο της «δεξιάς» «απορροφώντας» τους ψηφοφόρους των κομμάτων των κ.κ. Καμμένου και Πολύδωρα που προέρχονται άλλωστε στην πλειοψηφία τους από τη ΝΔ, αλλά και της Χρυσής Αυγής που εμφανίζει πλέον σημαντικά σημάδια κάμψης των δημοσκοπικών της ποσοστών.

Στηρίζει ο Καραμανλής – Το ραντεβού των δύο αντρών

Στο εσωτερικό της ΝΔ, πολλά κορυφαία στελέχη θα στηρίξουν το εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στον στενό κύκλο των πολιτικών φίλων του κ. Σαμαρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι ενήμερος για τις σκέψεις του πρωθυπουργού, δεν έχει αντίρρηση (άλλωστε είχε και ο ίδιος αντίστοιχο δίλημμα όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, το 1997), ενώ και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έχει επισημάνει δημόσια την ανάγκη διεύρυνσης της επιρροής της ΝΔ προς το «κέντρο».

Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με το Έθνος δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια Σαμαρά, καθώς και ο ίδιος είχε ανάλογο προβληματισμό το 1997, όταν εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις προθέσεις Σαμαρά. Σύμφωνα με κύκλους του Κώστα Καραμανλή, κάθε άλλο παρά αντίθετος είναι στη δημιουργία ενός νεόυ κεντροδεξιού πολιτικού φορέα. «Οι αλλαγές είναι θεμιτές, αρκεί να μην αλλοιώνουν τις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές που προώθησε ο ιδρυτής της, Κων. Καραμανλής», συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα που απηχούν εν πολλοίς και τις απόψεις του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να συναντηθεί ξανά με τον κ. Καραμανλή, αμέσως μόλις οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο προκάτοχός του στην ηγεσία της ΝΔ πρέπει να είναι απολύτως ενήμερος για όλες τις κινήσεις που κάνει σε αυτό το επίπεδο καθώς του αναγνωρίζει το ειδικό βάρος που έχει στο εσωτερικό της παράταξης.

Διαβάστε επίσης:

Ο “καυγάς” Σαμαρά – Τόμσεν για το πλεόνασμα – “Φεύγουμε για να το ξανασκεφτείτε” απείλησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ – Τι απάντησε ο πρωθυπουργός

Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν θα ζητά κάθε τόσο δανεικά

Το sms Σαμαρά στον Άδωνι: Τι έκανες και τους τρέλανες;

Αυστηρό μήνυμα Σαμαρά για το γάλα: “Είναι άδικο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε