Η συζήτηση που άνοιξε κι έκλεισε χθες άρον-άρον για τις εκκλησίες και τη Μεγάλη Εβδομάδα ουσιαστικά αποτυπώνει το φόβο που υπάρχει στην κυβέρνηση να μην υπάρξει εφησυχασμός. Η θετική έως τώρα πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων και ο περιορισμένος αριθμός των θανάτων τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές – επιστήμονες και κυβέρνηση – ότι συνιστά ένα αισιόδοξο μήνυμα, ωστόσο η χαλαρότητα των ημερών του Πάσχα μπορεί να τινάξει στον αέρα ό,τι χτίστηκε με κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες.
Τούτων δοθέντων, η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι το πιο κρίσιμο τεστ για τα… μελλούμενα. Και η εβδομάδα μετά το Πάσχα – όταν και αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς – θα είναι αυτή που θα σημάνει την εκκίνηση του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από το Μάιο. Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, «ήδη επεξεργαζόμαστε και οφείλουμε να το κάνουμε – έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων – ποια είναι τα μέτρα αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε σιγά-σιγά και λελογισμένα ν’ αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Πέτσας: Θα βρούμε λύση με την Εκκλησία – «Όχι» σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη. Αντίστοιχα λοιπόν, προϋπόθεση για να πάει καλά η καμπύλη είναι να μην υπάρξουν μαζικά κρούσματα απειθαρχίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διασπορά του ιού τις μέρες του Πάσχα. Έτσι, η κυβέρνηση εμμένει στην αυστηροποίηση των ελέγχων και το διπλασιασμό των προστίμων για τους υπότροπους, ενώ σε πρώτη φάση επιχειρεί να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη μαζική έξοδο προς την επαρχία με τα γνωστά μέτρα (μπλόκα σε διόδια, απαγόρευση αλλαγής μόνιμης κατοικίας, έλεγχος στα λιμάνια κτλ.).
Σε δεύτερη φάση, κρίσιμο είναι τι ακριβώς θα συμβεί με τις εκκλησίες. Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από την αμφιλεγόμενη εγκύκλιο που φαινομενικά καταργούσε τους περιορισμούς της κυβέρνησης και τις κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς λειτούργησαν εκτονωτικά. Πλην όμως ο προβληματισμός παραμένει για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των πιστών στους προαύλιους χώρους ή για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ενώ η λύση του να βρίσκεται ένα… περιπολικό έξω από κάθε εκκλησία για την τήρηση των μέτρων είναι αντικειμενικά αδύνατη.
Έτσι, η κυβέρνηση επαφίεται στις καλές προθέσεις της Εκκλησίας και στην ανταπόκριση των πιστών. Μολονότι στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται μέτρα όπως η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες χρονικές ή/και γεωγραφικές ζώνες, αποτελούν τελευταία επιλογή και θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα 24ωρα και ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Χθες πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας διέψευσε αυτά τα σενάρια. Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η δυνατότητα «ατομικής λατρείας» στους ναούς δεν συνιστά δικαιολογημένο λόγο μετακίνησης με βάση την απαγόρευση που έχει τεθεί.