Site icon NewsIT
12:08 | 03.02.15

Handelsblatt: Σχέδιο διάλυσης της τρόικας – ΕΚΤ και ΔΝΤ ψάχνουν τρόπο να απεμπλακούν από την… Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsit Newsroom

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ψάχνει τρόπο να... φύγει από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας - Η ανησυχία της συνδέεται με την αγορά κρατικών ομολόγων - Και το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την τρόικα - Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα - Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται μια μέρα πριν από το τετ α τετ του προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Και ξαφνικά όλοι, εκτός φυσικά της Ελλάδας, θέλουν να καταργηθεί η τρόικα και να αντικατασταθεί από ένα όργανο που θα ελέγχεται περισσότερο δημοκρατικά. Και ξαφνικά, μετά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ήδη φέρεται να ψάχνει το διάδοχο σχήμα, η ΕΚΤ ψάχνει επίσης τρόπο να απεμπλακεί!

Η αποκάλυψη, όπως και εκείνη σχετικά με τις σχέσεις και τα “θέλω” του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έρχεται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας.

Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο της τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων, προστίθεται στο δημοσίευμα.

“Η ΕΚΤ θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να εξέλθει”, δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θέλει τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης και πως δεν θα συνεργασθεί με τους επιθεωρητές της τρόικας στην Αθήνα.

Χωρίς να επικαλείται πηγή, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ’ αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Handelsblatt αναφέρει πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους.

Όλοι λοιπόν συμφωνούν ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί: η Ελλάδα, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Μόνο η Γερμανία διαφωνεί αλλά κανείς δεν τη ρώτησε…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version