Στη Βουλή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» μεταφέρεται σήμερα (14.10.2022) η πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, καταρχήν για να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να διαχειριστεί το τσουνάμι της ακρίβειας, με τελευταία αυτή των μηδενικών ή μικρών αυξήσεων σε σειρά προϊόντων του λεγόμενου “καλαθιού του νοικοκυριού”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και επιπλέον για να αναδείξει το πολιτικό σπεκουλάρισμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο, όπως θα τονίσει και ο πρωθυπουργός, είναι «αποτέλεσμα εξωγενών κρίσεων», με τον πληθωρισμό να αποτελεί πλέον τον μεγάλο πονοκέφαλο όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Η «σύγκρουση» των δύο αρχηγών αναμένεται να είναι μετωπική.
Δέσμευση για τη συνεχή στήριξη των πολιτών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Ευρώπης για την αργοπορία της να πάρει επιτέλους αποφάσεις για τη στήριξη των κοινωνιών της, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, στη βάση πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικής στήριξης στην Ευρώπη που αγγίζει τα 12,5-13 δισ. ευρώ για το 2022, αντλώντας τα 2/3 των πόρων αυτών από τον εθνικό μηχανισμό για την ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και το 1/3 από την υπεραπόδοση της οικονομίας κατά το 2022.
Η «λερναία ύδρα» της αισχροκέρδειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα ξεδιπλώσει όλες τις δράσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας – η οποία αναμφίβολα αποτελεί… λερναία ύδρα – σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων, με έμφαση στην επιβολή πλαφόν σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και στη διενέργεια ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων επτά μηνών, έχουν διενεργηθεί μόνο από τη ΔΙΜΕΑ 1.902 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 107 πρόστιμα και κυρώσεις ύψους 2.330.000 ευρώ.
Γιατί η κυβέρνηση λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής;
Ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά αναμένεται να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για μείωση του ΦΠΑ, με το επιχείρημα είναι ο βασικός τροφοδότης του κρατικού προϋπολογισμού και τυχόν μείωση θα στερούσε από τα δημόσια ταμεία έσοδα τα οποία διοχετεύει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος τυχόν μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα αγαθά διατροφής υπερβαίνει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Μόνο τυχόν μετάταξη του ψωμιού στον χαμηλό συντελεστή θα συνεπαγόταν δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 110 εκατ. κατ’ έτος τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ χαρακτηρίζουν αμφίβολη την πιθανότητα η όποια μείωση να περάσει στον καταναλωτή.
“Ακόμη και εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά διατροφής στο κλιμάκιο του 6%, το όφελος στο διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή θα ήταν σαφώς λιγότερο από 1% ετησίως, παρά την τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση που θα προκαλούσε το μέτρο” σημειώνουν.
«Πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός θα χαρακτηρίσει ανεδαφική και προς δημιουργία εντυπώσεων την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για πλειοδοσία υποσχέσεων και αδυναμία να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά την επάρκεια αγαθών και τις τιμές εάν η κυβερνητική πολιτική δεν απέδιδε, αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια αγαθών και ενέργειας, στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί τις πολιτικές που εφαρμόζει πρώτη η Ελλάδα, όπως αναμένεται να τονίσει.