Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διχάζονται και για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα με αφορμή την πρόταση Μητσοτάκη για "δανεισμό" τους.
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης συντηρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Τους τόνους ανέβασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας “τουλάχιστον αφελή” την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον τον “δανεισμό” των γλυπτών του Παρθενώνα, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού ήρθε η απάντηση κυβερνητικών πηγών που μέμφονταν τον Αλέξη Τσίπρα. “Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία“, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Απαντώντας πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά έκαναν λόγο για «γκάφα» του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
“Οι ‘πηγές’ του Μεγάρου Μαξίμου όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν τη γκάφα του κ. Μητσοτάκη”, σημείωναν.
Οι ίδιες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν ότι “το υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών, ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων”.
Ανέφεραν ακόμη ότι “ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε το δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών”.