Σε υψηλούς τόνους συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής που θα διερευνήσει τις συνθήκες συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και την υπογραφή των μνημονίων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η Κυβέρνηση, δια του εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα χαρακτήρισε εμπαθή ανιστόρητη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «ζητά να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης» και τόνισε πως έρχεται σε μία στιγμή της ιστορίας που «η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου για το βαρύτατο πρόγραμμα της».
Η θέση της Κυβέρνησης είναι πως η αλήθεια πρέπει να λάμψει, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος.
«Η Ν.Δ. δεν αποποιείται τη θέση της να αναζητηθούν ευθύνες αλλά ποτέ δεν θα στρέψουμε την ανάγκη αυτή εναντίον της χώρας. Η χώρα να ανασάνει…» τόνισε ο κ. Τασούλας. «Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν ευθύνες… Σήμερα έχουμε αναλάβει την ευθύνη να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
«Η πρόταση μας δεν είναι εκδικητική αν και θα μπορούσε να είναι…. Στοχεύει στην κάθαρση!» δήλωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. «Πολλοί λένε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος… Να το ερευνήσουμε λέμε εμείς γιατί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έλεγαν ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει αντοχή στην χρηματοπιστωτική κρίση; Αύγουστος του 2009. Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος;» πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ… « Όσοι δεν ψηφίσετε βρείτε ένα καλό επιχείρημα διότι το ερώτημα θα είναι αμείλικτο. Με τι αντάλλαγμα το κάνατε αυτό…;»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε ον ΣΥΡΙΖΑ για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με λαϊκιστικό και δημαγωγικό τρόπο» και υπερασπίστηκε την επιλογή του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καταφύγει η χώρα στο Δ.Ν.Τ λέγοντας πως ήταν ενδεδειγμένη απόφαση για να αντιμετωπιστεί η κρίση δανεισμού που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2009, όπως είπε.
«Έπρεπε εκείνη τη στιγμή που ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο να ξεπεράσουμε κρίση δανεισμού που υπήρχε» τόνισε. «Κάποιοι έλεγαν ότι όλα τότε προσυμφωνημένα, όμως αυτό αντέχει λογική; Υπήρχε διεθνής συνωμοσία;» πρόσθεσε με νόημα.
Κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε και η ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Νίκο Τσούκαλη να διευκρινίζει όμως ότι όταν κι αν έρθει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, το κόμμα του θα δει το θέμα υπό άλλο πρίσμα…
Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσονται οι ΑΝ.ΕΛ. με τη υποσημείωση πως αν δεν ψηφιστεί σήμερα η σύσταση Εξεταστικής θα καταθέσει αίτημα για προανακριτική σε βάρος όλου του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκαν και η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ.
Με την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διατύπωσε αντιρρήσεις για το γεγονός ότι δεν εισάγεται προς συζήτηση σήμερα η πρόταση του κόμματός του που φέρει, όπως είπε, 30 υπογραφές για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος απάντησε ότι με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων τέθηκε στο αρχείο διότι δεν φέρει 60 υπογραφές, όπως ορίζει ο κανονισμός.
Στο μεταξύ, στη βάση γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημερώνεται ότι μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας που αφορά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη σε διατιθέμενο χώρο της Βουλής, δίχως δικαίωμα αναπαραγωγής των στοιχείων αυτών και λήψης αντιγράφων της δικογραφίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ψηφοφορία το απόγευμα για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο