"Επίθεση" εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα για τον διορισμό ατόμου με αναπηρία ως υποδιοικητή Νοσοκομείου. Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως, μετά τον σάλο ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του.
Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι ρατσιστικές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ , εναντίον ολόκληρων κοινωνικών ομάδων δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.
Υποστηρίζει για μια ακόμα φορά πως στην αξιωματική αντιπολίτευση ηγεμονεύει η ακροδεξιά, αποκαλώντας την μάλιστα “κόμμα του κ. Σαμαρά”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
“Τα ρατσιστικά σχόλια βουλευτών της ΝΔ εναντίον ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, φαίνεται ότι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Μετά τον κ. Δαβάκη, σήμερα, ο κ. Φωτήλας, βασιζόμενος σε ένα «κίτρινο» δημοσίευμα εφημερίδας, προέβη σε ένα κρεσέντο ρατσιστικών, προσβλητικών χαρακτηρισμών εναντίον συμπολιτών μας που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Όσον αφορά τον ίδιο τον κ. Φωτήλα, αυτός, έστω και εκ των υστέρων, και μετά την κατακραυγή, ζήτησε συγνώμη.
Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, εδώ και μέρες σιωπά. Με τη σιωπή του, ανέχεται τα ρατσιστικά παραληρήματα των βουλευτών του, επιβεβαιώνει πως είναι γιαλαντζί φιλελεύθερος και στρώνει το έδαφος για την ακροδεξιά που ηγεμονεύει πλέον στο κόμμα του κ. Σαμαρά”.
Η δήλωση και οι αντιδράσεις της ΕΣΑμεΑ
Υπενθυμίζεται πως ο Ιάσων Φωτήλας προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή για την τοποθέτηση ατόμου με 92% αναπηρία, αφού εξέφραζε τις ενστάσεις του επαναλαμβάνοντας την λέξη “ανάπηρος”.
Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τον κ. Φωτήλα να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια, ενώ καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρτίας να παρέμβει προσωπικά για το θέμα.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει: «Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει. Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες – καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία. Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί “ικανότητας” ή “ανικανότητας” ενός ατόμου με αναπηρία. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό “διαμάντι”, ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα».
Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στην ανακοίνωσή της και επισημαίνει: «ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα. Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα “οφέλη” που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία».
Η συγγνώμη Φωτήλα
Μετά τον σάλο ο κ. Φωτήλας ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως «Έχω υπερασπιστεί, υπερασπίζομαι και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ΑμεΑ με σθένος αλλά και ευαισθησία τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εκτός του κοινοβουλίου
Γι αυτό, εάν άθελα μου έθιξα ή προσέβαλα οποιοδήποτε άτομο με ειδικές ανάγκες και ιδίως τον ίδιο τον φερόμενο ως υποδιοικητή, ζήτω συγγνώμη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης για διαφάνεια και αξιοκρατία».