«Σας καλωσορίζω σε μια κρίσιμη κι ενδιαφέρουσα περίοδο και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα που το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί ως ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα επί τη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι «αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας».
«Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μια γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά και από αποφασιστικότητα. Νομίζω θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουμε στους κρίσιμους εκείνους στόχους, διότι μια λύση πρέπει, πάνω από όλα, να είναι μια δίκαιη λύση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα διότι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών και τόνισε ότι εάν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, συνεχίσει με συνέπεια, τότε οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον ρόλο που μέχρι στιγμής μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, συνεργαζόμενες.
Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας καλωσορίζουμε, πάντα με μεγάλη χαρά, στην Αθήνα. Θα πω το αυτονόητο και μόνο: Ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Και πάλι, καλωσορίσατε και να μας έρχεστε συχνότερα.
Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας υπερευχαριστώ και για τη θερμότητα των αισθημάτων και ιδιαίτερα για την έμπρακτη συμπαράσταση. Ακριβώς μέσα σ’αυτά τα πλαίσια γίνεται και η παρούσα επίσκεψη, προκειμένου με την κυβέρνηση να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, τις παραπέρα κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δύο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.
Θέλω, πραγματικά, να εκφράσω και εκ μέρους του Κυπριακού λαού, την ευγνωμοσύνη γενικότερα του Ελληνισμού της Κύπρου γιατί οι θέσεις αρχής που προτάσσετε δημιουργούν ακριβώς και ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες. Για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή μια λύση και από τον Κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους, η ασφαλέστερη οδός είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γενικότερα οι αρχές και αξίες της Ευρώπης. Θέλω να πιστεύω ότι αν κινηθούμε σ’αυτά τα πλαίσια μπορεί να επιτύχουμε κάτι το καλό, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά θα σταματήσει τακτικισμούς.
Και επιτέλους θα μπούμε σ’έναν ειλικρινή διάλογο, που θα μας επιτρέψει να σμικρύνουμε διαφορές ή να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλήσεις και να δώσουμε απάντηση και στα δύο μεγάλα θέματα που παραμένουν αναπάντητα: στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και θεμάτων ασφαλείας και εγγυήσεων, όπου – ιδιαίτερα για το τελευταίο – έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν. Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται. Και πάλι ευχαριστώ και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα.