Τηλεφωνική επικοινωνία με με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του.
Τι είπαν Τσίπρας – Ερντογάν
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο εδώ και 3,5 μήνες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα για τις σχέσεις μας.
Παράλληλα, συζήτησαν -ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πέμπτης- για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Ενώ τέλος, συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Εδώ να σημειωθεί πως νωρίτερα και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχάρη τον Τούρκο ομολογό του για την επανεκλογή του.
“Πυρά” Καμμένου!
Νωρίτερα, με έμμεσες αναφορές σε Τουρκία και Κύπρο έγινε η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.
[read4more]
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτα μη κράτη-μέλη στα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας δεν μπορεί να συμπεριλάβει κράτη που δεν αναγνωρίζουν την ολότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο οργανισμών (ΕΕ-ΝΑΤΟ) να μην αποκλείεται η συμμετοχή κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νατοϊκά δρώμενα» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Για τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι «συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι για 117 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγοριών», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε «όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προχωρήσουν κατά αρμοδιότητα στις κατάλληλες ενέργειες…».
Περαιτέρω επισήμανε ότι «επιθετικές συμπεριφορές στην ανατολική Μεσόγειο απειλούν την ευρωπαϊκή σταθερότητα».Επίσης, ο κ. Καμμένος ζήτησε τη συνέχιση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ SNMG-2, που εξελίσσεται στο Αιγαίο, και την επέκτασή της στην ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και τη μετατροπή της Frontex σε συνοριοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό όχι μόνο την αποτροπή, αλλά και την επιστροφή των μεταναστών.
Το συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε θέματα ασφάλειας και άμυνας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου 2018.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ