Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση επί της διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη (07.10.2021) στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», με ένσταση επί της διαδικασίας και μια δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, ζήτησε να μην περιοριστεί η συζήτηση στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο κ. Δρίτσας είπε να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο.  Μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον «βαρύγδουπο» τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία.

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σε τεντωμένο σκοινί οι ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ – Πιέζουν τον Aνδρουλάκη ακόμα και για διαγραφές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε και πάλι κριτική για τη λειτουργία των οργάνων, αλλά και γιατί άργησε να χειριστεί το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Νίκος Ανδρουλάκης
Το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους «Meteor» κυριάρχησε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι
Οι συνομιλίες Μητσοτάκη - Μακρόν επικεντρώθηκαν και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης
Μητσοτάκης – Μακρόν: Τι ειπώθηκε για πώληση των πυραύλων «Meteor» στην Τουρκία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ενίσχυση της ασφάλειας σε λεωφορεία και προαστιακό στην Δυτική Αθήνα με 130 αστυνομικούς»
«Οι αστυνομικοί θα βρίσκονται μέσα σε λεωφορεία και τρένα του προαστιακού, από την αρχή μέχρι το τέλος των δρομολογίων» λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ενίσχυση της ασφάλειας σε λεωφορεία και προαστιακό στην Δυτική Αθήνα με 130 αστυνομικούς»