Στην ολομέλεια μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra και όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει.
«Ιστορικής σημασίας η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ιστορικές» και οι ευθύνες των κομμάτων» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει θετική ψήφο, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, δυναμιτίζει το κλίμα.
«Η Συμφωνία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας. Λυπάμαι που, δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Σλοβενία, δίνοντας τον τόνο…
Το «τρίπτυχο» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπέρ της Συμφωνίας
«Η Συμφωνία εξυπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα» αναμένεται να δηλώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη στήριξης από την αντιπολίτευση, αναμένεται να τονίσει ότι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Με την απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών – παράλληλα με την απόκτηση των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale – θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητά της χώρας, ενώ θα σημειώσει ότι η αγορά έγινε στην καλύτερη δυνατή τιμή και με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης.
– Ενισχύονται οι στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες της χώρας, ενώ η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση, συνιστά εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, όπως αναμένεται να πει.
– Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι η συνεργασία με τη Γαλλία “πηγαίνει πιο πέρα” από την υποστήριξη που έχει η χώρα από τις συνθήκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να χαρακτηρίσει τη Συμφωνία ένα βήμα προς την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στηρίζουν εκτός από την κυβερνητική παράταξη και το Κίνημα Αλλαγής με την Ελληνική Λύση.
«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Οι όροι που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τη συμφωνία – δηλαδή να υπάρξει δέσμευση ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ, όπως επίσης και δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση της Ελλάδας στο Σάχελ, αλλά και οι αιχμές Τσίπρα ότι «ξαναγυρίζουμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου», προκαλούν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.
«Αν δει κανείς όλο το ντεκόρ που στήθηκε από τον κ. Τσίπρα, όλα τα επιχειρήματα, που ήταν θλιβερά, τα υπονοούμενα που ήταν έως και αστεία, καταλαβαίνει ότι το αντιπολιτευτικό του μένος δεν τον αφήνει να δει ότι μια Συμφωνία, που είναι πρωτίστως εθνική επιτυχία» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατηγορώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τη στηρίζει γιατί «την εκλαμβάνει σαν μια προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού».
Παράλληλα η κυβέρνηση αναδεικνύει τις δύο γραμμές με τις οποίες εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της αμυντικής συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, δύο 24ωρα πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Με τον εισηγητή της Γιώργο Κατρούγκαλο να επισημαίνει πως η διεύρυνση των σχέσεων με την Γαλλία είναι «στρατηγικά ορθή», ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και υπηρετεί την πολιτική που υιοθέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Και από την άλλη, με τον Νίκο Φίλη να υποστηρίζει ότι η Γαλλία «αναβιώνει το αυτοκρατορικό της δόγμα» και να διαφωνεί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.