- To Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. - Η ψήφιση θα σημάνει και την εκταμίευση της υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. - Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. - Παραμένει μεγάλο "αγκάθι" το ασφαλιστικό, το οποίο βεβαίως... μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2016. - "Από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. - Τι συμφωνήθηκε για "κόκκινα" δάνεια και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, το βράδυ της Παρασκευής. Η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο στο Hilton άρχισε στις 16.30 και διήρκησε περίπου πέντε ώρες και ενώ είχε προηγηθεί η… ολονυχτία στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
“Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης και συνέχισε: “από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Για τις αποκρατικοποιήσεις σχολίασε ότι “έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων”, ενώ σε ερώτηση για το αν θα είναι κάτω από 50 δισ. το ταμείο, απάντησε “Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς “.
Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισήμανε ότι θα περάσει σε νέο ταμείο: “Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα”.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών, ξεκαθάρισε ότι: “Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων“.
Τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να κατατεθούν αύριο, Σάββατο, στη Βουλή, με στόχο την τελική ψήφισή τους έως την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, ώστε να δοθεί το “πράσινο” φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.
“Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία που αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.
Το κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους υπουργούς, θα ορίζει τις επιμέρους κατηγορίες, οι οποίες θα εξαιρεθούν. Το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο θα ορίζει και τις εξαιρέσεις, αλλά και τους όρους πώλησης “κόκκινων δανείων” που θα αφορούν σε μικρομεσαίες, όπως αυτές ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.
Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε μια στρατηγική έκθεση, η οποία σταδιακά θα καταλήξει σε νόμο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην παρούσα συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος και για το έαν το ποσό αυτό θα μειωθεί λόγω των χαμηλότερων αναγκών για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Προανήγγειλαν ότι θα ενεργοποιηθεί έως το Πάσχα, ότι θα μετάσχει σε αυτό το ΤΧΣ και ότι διοικητικά θα διαρθρωθεί μία διοικούσα επιτροπή, αλλά και “μπαλόνια” που θα επιβλέπουν πακέτα περιουσιακών στοιχείων.
Δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.).
Μισθολόγιο στο Δημόσιο
Οι υπουργοί ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους στο ενιαίο μισθολόγιο.
– Τα κόκκινα δάνεια με επίκεντρο το πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα “κόκκινα” δάνεια.
– Την εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε.
– Οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.
– Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις.
– Το νέο χωροταξικό και ο δασικός νόμος.
– Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
– Νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
– Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά.
– Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
– Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
– Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ.
– Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις.
– Εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, capital.gr