Πολιτική

Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα

Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, υπογράφηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης», που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στο Μέγαρο Μουσικής.

Τη Συμφωνία Συνεργασίας υπέγραψαν: ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας, ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Κράνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κ. Philippe Leclerc, και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ κα Καλλιόπη Θεολογίτου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, υπογράμμισε πως «το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους. Στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας που μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. Ταυτόχρονα όμως στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και του πυρήνα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντονής, «η ελληνική κοινωνία εκλήθη να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για το μέγεθος και τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών ροών. Στο θέμα αυτό επέδειξε συγκινητική αλληλεγγύη». «Δυστυχώς όμως», συμπλήρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «δεν λείπουν και στην Ελλάδα οι ακραίες φωνές μίσους και βίας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά μάχεται να ξανασηκώσει ανάστημα εξουσίας». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πράξη όσα οι άλλες κυβερνήσεις επί 40 και πλέον χρόνια μόνο διακήρυσσαν.

Μεταξύ άλλων:

– Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση του άρθρου 81 Α ΠΚ, νέο άρθρο 361 Β ΠΚ)

-Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

– Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες

– Ψηφίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

– Κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία

– Ενσωματώθηκε η Οδηγία για την Προστασία Θυμάτων Εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και τα θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων

– Αναθεωρείται το οικογενειακό δίκαιο, με άξονα πρωτίστως το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, αλλά και την ισότητα των φύλων.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, για το θέμα της αποανάρτησης αντιναζιστικού σχολίου του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου στο Facebook. «Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση εκεί που έπρεπε. Θέσαμε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης αυτή την απαράδεκτη ενέργεια λογοκρισίας. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα. Χθες, η εταιρεία Facebook αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, ζήτησε συγνώμη από τον Έλληνα δημοσιογράφο και το δημοσίευμα αναρτήθηκε και πάλι», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα καταδεικνύει την βούληση όλων μας να πολεμήσουμε το ρατσιστικό έγκλημα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους εχθρούς της Δημοκρατίας».

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στους στόχους της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα