Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται σίγουρη ότι έχει τους 151 βουλευτές για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους αλλά δεν θα είναι μία ισχυρή συμφωνία.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια έμμεση απάντηση στον Σταύρο Θεοδωράκη -ο οποίος «απειλεί» τώρα και παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό για την συμφωνία των Πρεσπών- ότι θα απέχει από την ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι ο Σπύρος Δανέλλης στηρίζει την κυβέρνηση!
[read4more]
Η νέα θέση του αρχηγού του Ποταμιού ήρθε μετά την ανυποχώρητη στάση του Σπύρου Δανέλλη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά τις πιέσεις που δέχθηκε τόσο από τους συντρόφους του όσο και από άλλα κέντρα.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη βάζουν θέμα εκλογών, καθώς επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορεί να στήσει κάλπες όποτε θέλει αυτός, δηλαδή ακόμα και τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι λέγεται ότι έχουν αποφασίσει να πουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα δώσουν την θετική τους ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν ο πρωθυπουργός δεσμευθεί ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αντιλαμβανόμενοι πάντως ότι πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα ενδώσει σε έναν τέτοιο «εκβιασμό» τα στελέχη του Ποταμιού κάνουν ένα βήμα επιπλέον και λένε ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία. Η στάση αυτή αφορά κυρίως τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Ο Σπύρος Λυκούδης είναι άλλη περίπτωση και αναμένεται να αποφασίσει μόνος του ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς έτσι και αλλιώς θα καταψήφιζαν τη συμφωνία καθώς βρίσκονται στον προθάλαμο της ΝΔ.
Οι… “σίγουροι”
Εάν τελικά πάντως το Ποτάμι κάνει την απειλή του πράξη, τότε όλα δείχνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα καταφέρει να αποσπάσει τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είναι γνωστό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145. Με βάση τις δηλώσεις τους αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Δηλαδή συνολικά θα φτάσουν τις 149 ψήφους. Εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει και τους πέντε βουλευτές που του απομένουν να απέχουν από την ψηφοφορία τότε κατά της συμφωνίας θα ψηφίσουν 146 βουλευτές ενώ εάν ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός καταψηφίσουν τη συμφωνία τότε οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 148. Η συμφωνία θα περάσει με μια μόνο ψήφο επιπλέον.
Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ή κάποιους άσσους που μπορεί να έχει στο μανίκι της η κυβέρνηση εάν δει ότι η συμφωνία κινδυνεύει να μην περάσει.
Συμφωνία με διαφορά μιας ψήφου
Φυσικά βάση του συντάγματος –ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους- η συμφωνία θα είναι νόμιμη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ανανεώσει την κοινοβουλευτική του θητεία με την ψήφο εμπιστοσύνης. Δηλαδή -τυπικά- δεν αναμένεται να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση αν και χθες στη Βουλή ακούγονταν σενάρια για πρόταση μομφής από την ΝΔ. Κάτι τέτοιο πάντως θα ήταν αρκετά παράδοξο δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Τα σενάρια αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση αν και όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι την τελευταία στιγμή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έφερνε προσκόμματα καθώς εμφανίζεται να συνδέει την πολιτική του επιβίωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν περνάνε άλλωστε αδιάφορες από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού οι πιέσεις που ασκούν στελέχη της ΝΔ προς το Ποτάμι όταν λένε ότι οποίος ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να συνεργαστεί ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά με την ΝΔ.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα στελέχη του κόμματος που έχουν μείνει στο Ποτάμι και τα οποία τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο ενώ ετοιμάζεται και ο Γιώργος Γραμματικάκης να εκφράσει την διαφωνία του στη στάση της αποχής.
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που θα παίξει τον δικό της ρόλο στην ιστορία είναι η αντίδραση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβροφ ζήτησε μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια να μην διευκολυνθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα τους εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, καθώς θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Το χρονοδιάγραμμα
Ζητούμενο τέλος είναι το πότε θα έρθει η συμφωνία στην Βουλή. Ο πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη το πρωί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά το πότε θα ψηφιστεί. Εάν η κυβέρνηση θελήσει να τελειώνει γρήγορα δεν αποκλείεται μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ να έχει τελειώσει όλες τις διαδικασίες.
Φυσικά η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Από την μία η κυβέρνηση θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα με όλες τις εκκρεμότητες, από την άλλη ίσως δεν δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στον Σταύρο Θεοδωράκη να σκεφτεί και να αξιολογήσει σωστά τα πράγματα.
Έτσι δεν αποκλείεται η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει μεν στην Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη αλλά η ψηφοφορία να γίνει τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.