Αν η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη την «απειλή» της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος θα την ψηφίσουν. Αυτό αποκάλυψε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες την Τρίτη (22.01.2019), μετά τη συνάντησή του στη Βουλή με τον Τάκη Μπαλτάκο.
Επανέλαβε όμως τον όρο που είχε θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την αποχώρησή του: πως δηλαδή θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αρκεί αυτή να αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και να… εξαφανιστεί ο όρος Μακεδονία από μελλοντική λύση.
«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.
Κάλεσμα σε όλους μετά τη συνάντηση με τον Μπαλτάκο
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρώην γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου (επί κυβέρνησης Σαμαρά) Τάκη Μπαλτάκο, στο πλαίσιο των εκλογικών συνεργασιών που προτίθεται να κάνει, όπως είχε πει στη συνέντευξη Τύπου μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
«Με τον κ. Μπαλτάκο έχουμε μια στενή σχέση εδώ και χρόνια. Συνεργαστήκαμε στενά στην υπόθεση της Siemens. Έχουμε κοινούς προβληματισμούς. Η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών μας οδηγεί στο να μοιραστούμε ότι συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν από κοινού αποφασίσει την παράδοση του ονόματος Μακεδονία, κάτι στο οποίο και οι δυο μας αντιτιθέμεθα. Κάναμε μια συζήτηση, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς και ξεκινήσαμε έναν διάλογο για το πως μπορούν να βρεθούν οι συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μια κοινή προσπάθεια στο μέλλον. Μιλάμε για εκλογική συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Από την πλευρά του, ο Τάκης Μπαλτάκος είπε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν αμιγώς δεξιό χαρακτήρα. Είναι ένα κόμμα που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς υπάρχουν 45 πρώην υπουργοί της Ν.Δ εκτός Βουλής. Εκείνο που εγώ θα ήθελα είναι να κάνουμε ένα ευρύτατο προσκλητήριο σε αυτούς τους υπουργούς. Όσοι εξ αυτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν ΟΚ. Σε αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε για τη δημιουργία ενός μετώπου με σκοπό πλέον την προσπάθεια έτσι ώστε το όνομα της Μακεδονίας να μην περάσει στα χέρια των Σκοπιανών».
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κάποιοι που αποκλείονται από αυτή την προσπάθεια, δεν… απέκλεισε κανέναν, λέγοντας «σε μια τέτοια προσπάθεια, δεν θα αρχίσουμε με αποκλεισμούς». Όταν δε ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον Κυριάκο Βελόπουλο, απάντησε ξανά πως «δεν αποκλείεται κανένας».
Από την πλευρά του, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πάκος Καμμένος είπε: «Σε μια αρχή ενός διαλόγου αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας στο τραπέζι καταθέτει τη δική του πρόταση. Θα βρεθεί κοινή γραμμή αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κανέναν λόγο να ανακοινώσουμε ποιοι αποκλείονται και ποιοι γίνονται αποδεκτοί. Οι θέσεις οι δικές μου είναι γνωστές, οι θέσεις του κ. Μπαλτάκου είναι γνωστές. Θα υπάρξει απολύτως σεβασμός των θέσεων του ενός και του άλλου για να βρούμε κοινή συνισταμένη».