Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Περνάει… αέρα και η εβδομάδα θα είναι “καυτή”!

Με διαλόγους... φωτιά ξεκίνησε η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. "Βαριές" κουβέντες από Καμμένο, "πυρά" της αντιπολίτευσης και στην ψηφοφορία θα επικρατήσει πανδαιμόνιο. Άνετα τα... κουκιά για τους "151" που χρειάζεται ο Τσίπρας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Το... promo βίντεο του πρωθυπουργού, ο Μαυρωτάς που δικαιολογεί το "ναι" και όλο το παρασκήνιο μιας εβδομάδας ιστορικής.

Δευτέρα, 21.01.2019. Η μέρα που η Συμφωνία των Πρεσπών πήρε επισήμως τον… δρόμο της ελληνικής Βουλής. Η πλευρά της πΓΔΜ έχει κάνει ήδη το “χρέος” της, έχει περάσει τις απαιτούμενες Συνταγματικές αλλαγές και ουσιαστικά έχει… βαφτιστεί “Βόρεια Μακεδονία”.

Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και το μόνο βέβαιο είναι ότι η βδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα κινηθεί… στα κόκκινα.

Σε κλίμα πολύ μεγάλης έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το δεύτερο μέρος της οποίας θα “γραφτεί” την Τρίτη, 22.01.2019, ώστε τις δύο επόμενες μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε απόψε -φυσικά σε μια κίνηση καθόλου… τυχαία όσον αφορά το timing- ένα βίντεο για την υπόθεση που έχει φέρει τα πάνω – κάτω τις τελευταίες εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό: Την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα βίντεο με το οποίο ουσιαστικά… προμοτάρει την Συμφωνία, με το βλέμμα στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/613423642427544/

Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ζήσει η Ελληνική Βουλή, βέβαια, πήραμε ήδη, αφού η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ήταν… εκρηκτική.

Παρά τις σκηνές ροκ που δεδομένα θα ζήσουμε, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως έχει πια “κλειδώσει” το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή.

Ας δούμε, λοιπόν, την αριθμητική του “151” πριν επανέλθουμε στα της Βουλής…

Τα κουκιά… βγαίνουν για την Συμφωνία των Πρεσπών

145 “ναι” είναι δεδομένο πως θα ακουστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα συνιστά την μεγαλύτερη έκπληξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τέσσερα ακόμη “ναι” που θεωρούνται βέβαια, είναι αυτά των βουλευτών Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα και Δανέλλη.

Συμφωνία των Πρεσπών

Σε αυτό το άθροισμα των 149, προστίθενται τα “ναι” των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Μαυρωτά, με τον τελευταίο να το επιβεβαιώνει και με την αποψινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για την οποία δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Για να συνεχίσει: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε».

Συμφωνία των Πρεσπών

151 “ναι” και… μπόνους η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία έφερε διαγραφές, απίστευτες καταγγελίες και “σκληρό ροκ” στο ΚΙΝΑΛ.

ΚΙΝΑΛ Συμφωνία των Πρεσπών

Κάπως έτσι ο “μαγικός” αριθμός που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί…

Χαμός στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία των Πρεσπών

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο ‘ναι’ και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό ‘όχι’».

[read4more]

Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:

– Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

– Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

– Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η πλευρά της κυβέρνησης

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συγκροτεί ένα δημοκρατικό μέτωπο, γιατί για πρώτη φορά, δημοκρατικά, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, συζητείται ένα εθνικό ζήτημα στην Βουλή. Παίρνουμε θέση – και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα – απέναντι στις δυνάμεις που με συνθηματολογία περί προδοσίας προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία και επισήμανε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται σήμερα, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν να γίνει συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να πετύχουν.

«Η συζήτηση ξεκινάει, είναι θέμα δημοκρατίας και δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό” είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και προσέθεσε ότι καμία κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη δεν πρόδωσε ή δεν εκχώρησε ποτέ εθνικό έδαφος, εθνική ιστορία ή οτιδήποτε τέτοιο». Αυτό το έκαναν φασιστικές αυταρχικές δυνάμεις που πήραν δια της βίας την εξουσία, ή σε περιόδους ανωμαλίας. Η κυπριακή και μικρασιατική καταστροφή οφείλονται σε αυτές τις δυνάμεις» υπογράμμισε.

Click4more: Γεννηματά: Ο Τσίπρας έριξε χημικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους στο συλλαλητήριο!

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι όταν οι συντηρητικές δυνάμεις, αφήνουν λόγω αδράνειας, λόγω φόβου, λόγω πολιτικού κόστους, ή για οποιανδήποτε άλλο λόγο, εθνικά θέματα να σέρνονται για δεκαετίες και επιτρέπουν σε εθνικιστικές δυνάμεις και μέσα στον χώρο τους, να ανασυντάσσονται και να διαμορφώνουν εθνική πολιτική, τότε η χώρα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Συμφωνία των Πρεσπών

Επί της ουσίας, για την Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι έχουμε μία συμφωνία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να διανοηθεί η χώρα μέχρι σήμερα, και είναι πολύ καλύτερη γιατί καταρχάς πατάει πάνω σε μια συνέχεια από προηγούμενες περιόδους – από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, από ό,τι έχει γίνει από το 2007 και μετά – και επεκτείνει πολύ περισσότερο αυτό που οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας ξεκίνησαν από το 1995.

Όπως σημείωσε, πρώτον και κυριότερον, λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί κι έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα η οποία υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής, να αναπτύσσονται δηλαδή στην ΠΓΔΜ εθνικιστικές δυνάμεις, οι οποίες μονοπωλούσαν, όχι μόνο το όνομα «Μακεδονία», αλλά και την χρονικότητα αυτού του όρου – από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα – αφήνοντας σε αδράνεια το πρόβλημα και διάφορες χώρες (οι μεγαλύτερες του πλανήτη) να αναγνωρίζουν, χωρίς να υπάρχει καμία διεθνής δέσμευση, ένα θέμα αλυτρωτικό, ιστορικό, δύσκολο, που αποκτούσε διαστάσεις και έπαιρνε και διεθνή νομιμοποίηση.

Λάβρος ο Δημήτρης Καμμένος για την Συμφωνία των Πρεσπών

Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα.

«Αυτές τις μέρες γράφεται πράγματι καινούργια ιστορία και δεν θα είναι δυστυχώς ευανάγνωστη. Σε περίπτωση που στο μέλλον εγείρει η γείτονα χώρα αλυτρωτικά ζητήματα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Συμφωνία των Πρεσπών

«Είστε υπέρ ή κατά του Ουράνιου Τόξου; Όταν εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας ή φτιάξει τρεις ΜΚΟ και ζητήσει να ιδρυθεί ινστιτούτο μακεδονικής γλώσσας, τι θα κάνει η χώρα; Αυτό να απαντήσετε στον ελληνικό λαό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα