Με το παρασκήνιο τόσο στο Ποτάμι, όσο και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ να… οργιάζει, η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται. Τουναντίον! Γίνεται συνεχώς ολοένα και πιο έντονη…
Μαξίμου για… λαγωνικά ΝΔ σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών
Στους… κύκλους της ΝΔ, απαντούν οι… κύκλοι του Μαξίμου, που κάνουν λόγο για “λαγωνικά της ΝΔ” που “μπορεί να άργησαν 24 ώρες αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία”.
Για να συνεχίσουν: “Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει”.
Τι έλεγε νωρίτερα η ΝΔ
“Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο”, ανέφεραν νωρίτερα κύκλοι της ΝΔ, προκαλώντας τελικά την αντίδραση του Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έως τώρα γνωρίζαμε ότι “βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»! Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά”.
Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα οι κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν πως “όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα”.
Τέλος όπως τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΔ τα ίδια ισχύουν και για τον “ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα”.
“Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά”, καταλήγουν.