Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Συμφωνία χωρίς θρίλερ δεν γίνεται! Έντονο το παρασκήνιο στην αντιπολίτευση με σκέψεις ακόμη και για καταψήφιση! Η κρίσιμη ισορροπία των 120 “ναι”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Δεύτερες σκέψεις στην αντιπολίτευση για την στήριξη στην κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου!
– Ποιοι σκέφτονται να κινηθούν προς το “ΌΧΙ” και ποιοι μιλούν για αποχή
– Όλο το παρασκήνιο σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
– Με ιδιαίτερο… ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
– Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες στην κυβέρνηση μετά τα νέα εμπόδια της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης με… φόντο την ψήφιση της συμφωνίας για το μνημόνιο Νο3.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφιζαν μέχρι τώρα… μαζικά την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να λήξει (επιτέλους) η διαπραγμάτευση, καθώς και αρκετά από τα προαπαιτούμενα που ζητούσε η πλευρά των δανειστών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η στήριξη αυτή ίσως έχει ημερομηνία λήξης, η οποία μάλιστα φαίνεται να πλησιάζει!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να “μυρίζουν μπαρούτι”, αφού όπως όλα δείχνουν η απόφαση από τους “αντάρτες” να καταψηφίσουν για τρίτη φορά μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι ειλημμένη, κάτι που αναπόφευκτα θα φέρει αλλαγές, ή και το τελικό “ρήγμα”.

Κι αφού αναφερόμαστε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι αυτό της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έβαλε από χθες νέα εμπόδια στη ψήφιση της συμφωνίας, με τους καλά γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για ανοιχτή κόντρα πλέον με την ηγεσία της κυβέρνησης…

“Μαζεύεται” η στήριξη της αντιπολίτευσης…

Τώρα, λοιπόν, που η συμφωνία έχει πάρει την τελική της μορφή, δηλαδή με σκληρά μέτρα και τρία ακόμη χρόνια παραμονής εντός μνημονίου, οι αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αυξάνονται, με αρκετούς μάλιστα βουλευτές να μιλούν ανοιχτά για καταψήφιση της συμφωνίας και κάποιους λόγους να κάνουν λόγο για αποχή.

Νέα Δημοκρατία
Στο “γαλάζιο στρατόπεδο”, οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από βουλευτές που βρίσκονταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που νέος πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συγκάλεσε την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε να “προλάβει” εσωτερικές αναταράξεις και διαφοροποιήσεις.

Ποτάμι
“Μουρμούρες” παραρτηρούνται και στο Ποτάμι, αφού ο βουλευτής του, Γρηγόρης Ψαριανός, με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποίησε ότι αν δεν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

ΠΑΣΟΚ
Παρομοίως κινούνται τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του, όσο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά, παραθέτοντας όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να θέσει το κόμμα ούτως ώστε να ψηφίσει τη συμφωνία.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα αναφερθούν στα συγκεκριμένα θέματα στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, στις 7 και στις 8 το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα… κουκιά

Το βασικό ερώτημα πλέον, είναι το εξής: Πόσες ψήφοι χρειάζονται για την υπερψήφιση της νέας συμφωνίας που φέρνει στη Βουλή ο πρωθυπουργός;

Από την κυβέρνηση προκύπτει πως το… ελάχιστο που χρειάζεται είναι 120 ψήφοι, αλλιώς… “πέφτει”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 από τους 300.

Με άλλα λόγια, αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που στηρίζουν τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, συνολικά 123 σύμφωνα με στις προηγούμενες ψηφοφορίες, και απέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ, διαμορφώνεται η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία.

Η ελάχιστη πλειοψηφία των 120 βουλευτών, απαιτείται μόνο σε περίπτωση πρότασης εμπιστοσύνης κατά το άρθρο 84 παρ 6 του Συντάγματος.

Η ισχύς πάντως μίας τέτοιας… οριακής συμφωνίας εγείρει επιπλέον ερωτήματα όσον αφορά και στις επόμενες ημέρες, οπότε και το μενού έχει Eurogroup την Παρασκευή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε