- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου - Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη Brussels Group σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων - Ο "σύμμαχος" Ζαν κλοντ Γιούνκερ και το... "ανένδοτο" Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- Οι απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές συντάξεων και όσα "δίνει" η ελληνική κυβέρνηση - Ο "πόλεμος" της Γιούνκερ - Λαγκάρντ για το κείμενο συμφωνίας - Αναλυτικά τα δημοσιονομικά μέτρα
“Αν μιλούσαμε μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είχαμε κλείσει την συμφωνία”. Αυτό το στίγμα δίνουν κυβερνητικά στελέχη και πρόσωπα που ζουν… από κοντά τις διαπραγματεύσεις, αλλά και που γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών.
Το χάσμα αυτό όμως, μοιάζει αγεφύρωτο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, την ώρα που η Κομισιόν ζητά δημοσιονομικά μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ (κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά), το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έχουν καμία επίπτωση το 2015.
Ως εκ τούτου, απαιτεί μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Και αναρωτιούνται: “Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το Ταμείο;”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την διαπραγμάτευση πάνω της και λείπουν μόνο οι συντελεστές του ΦΠΑ από το “σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα” που έχει ήδη συνταχθεί και κατ’ ουσίαν αποτελεί πλαίσιο συμφωνίας.
Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει από τις συμπληγάδες Σόιμπλε και ΔΝΤ και φυσικά η συμφωνία να εγκριθεί από το Eurogroup.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε μιλώντας στο Βήμα πως οι διαφορές έχουν περιοριστεί στις πρόωρες συντάξεις και στον ΦΠΑ, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Brussels Group γίνονταν ασκήσεις επί σεναρίων με δύο ή τρεις συντελεστές για την απόδοση του μέτρου, με την ελληνική πλευρά να τοποθετεί στον χαμηλό συντελεστή φάρμακα και τρόφιμα.
Το κείμενο εργασίας που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν και αποδέχεται σχεδόν στο σύνολό του η ελληνική πλευρά είναι συνοπτικό, έχει συνταχθεί υπό μορφή Μνημονίου αλλά δεν είναι Μνημόνιο και αναφέρεται στη “Στρατηγική βιωσιμότητας για την ανάπτυξη” στην Ελλάδα.
Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια:
– Στη δημοσιονομική πολιτική για την διετία 2015-16
– Στον χρηματοπιστωτικό τομέα
– Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τοποθετούνται χρονικά στο φθινόπωρο
Αφού προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα την προσεχή τετραετία, με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για την διετία 2015-16 (0,75% και 2% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο βασικό σενάριο) και υψηλότερα (3% και 3,5% του ΑΕΠ) για τη διετία 2017-18 περιγράφονται όλα τα συμφωνηθέντα (και μη) δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Ιουνίου.
Τα μέτρα στο σκέλος των εσόδων είναι:
– Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο την αλυξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση
– Η αύξηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ και στα σκάφη αναψυχής
– Η επιβολή του φόρου διαφημίσεων στην TV και το διαδίκτυο
– Η Αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής