Σάββατο, 27 Ιουλ.
32oC Αθήνα

“Φίλιωσαν” Τσίπρας – Γιούνκερ – Συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα βλέπει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος – Μην βιάζεστε, λέει ο Βαρουφάκης

“Φίλιωσαν” Τσίπρας – Γιούνκερ – Συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα βλέπει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος – Μην βιάζεστε, λέει ο Βαρουφάκης

– Γιατί ο Γιούνκερ παρομοίασε την Ελλάδα με αγελάδα!
– Σχοινάς: Γιούνκερ και Τσίπρας συναντήθηκαν χθες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους!
– Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν
– «Όλα στο τραπέζι! Μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα» είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
– Κάθετα αντίθετη η Αριστερή Πλατφόρμα στην συμφωνία που θα κλείσει το Μαξίμου – Πως θα επιχειρήσουν να τους μεταπείσουν
– Τι δίνει και τι παίρνει η Αθήνα από τους δανειστές – Τα μέτρα που έρχονται

Απ’ όλα έχει αυτή η Σύνοδος Κορυφής. “Μούτρα” και “φιλιώματα”, αγωνία, γέλια, πόνο, ορτύκια. Και μια αγελάδα. Και δεν υπερβάλλουμε σε τίποτα γράφοντάς τα όλα αυτά.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους. Δηλαδή, ο Γιούνκερ έκανε μούτρα στον Τσίπρα, ή ο Τσίπρας στον Γιούνκερ και συναντήθηκαν χθες για λίγο και μετά φίλιωσαν…

Εξήγησε και τι εννοούσε νωρίτερα σήμερα ο Γιούνκερ όταν μίλησε για μια αγελάδα που βρίσκεται πάνω σε πάγο και πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν.
Όπως είπε, «Η αγελάδα – δηλαδή η Ελλάδα – πατινάρει εδώ και καιρό πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου και πρέπει να την απομακρύνουμε από εκεί γιατί θα σπάσει».

Αγωνία, γιατί ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η συμφωνία αχνοφαίνεται στον ορίζοντα αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. Όπως γράφει το  Reuters, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 18 Ιουνίου που θα γίνει το Eurogroup». Αυτή η εκτίμηση αποδίδεται από το Reuters σε ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτά και άλλα πολλά θα πέσουν στο τραπέζι. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει  συμφωνία σήμερα αλλά την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup θα βάλει την σφραγίδα του σε μια συμφωνία». (Εδώ είναι ο πόνος που αναφέρουμε παραπάνω αφού τα μέτρα που θα συνδεύσουν την συμφωνία θα είναι επώδυνα)

Νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άνγκελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Όσο για τα ορτύκια, αυτά ήταν στο μενού του χθεσινού δείπνου και απλά έκαναν εντύπωση.

Που βρισκόμαστε μέχρι αυτή την στιγμή

Ένα ακόμη ορόσημο προστέθηκε στα τόσα των τελευταίων μηνών. Η 18η Ιουνίου, όποτε συνεδριάζει το Eurogroup και όπως όλα δείχνουν θα δώσει τέλος, οριστικό ή προσωρινό συζητήσιμο, στην πολύμηνη και σκληρή ομολογουμένως διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Τα δεδομένα:

– το ελληνικό ζήτημα μόνο ελληνικό δεν είναι πλέον και η πολιτική ηγεσία τα Ευρώπης και όχι μόνο κατανοεί το κόστος ενός ελληνικού ναυαγίου και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας

– Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ με τη συνδρομή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αποτελούν την πολιτική «τρόικα» που δίνει τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στα τεχνικά κλιμάκια

– Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα με σκοπό μια συνολική ενιαία λύση, συμφωνία δηλαδή που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο μάλιστα θα αποτελέσουν το «δόλωμα» προς την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να υπερψηφίσει την «έντιμη» αλλά «επώδυνη» συμφωνία.

Και θα είναι «επώδυνη» γιατί όπως όλα δείχνουν τα δώρα των εταίρων και «δανειστών» θα έχουν και συγκεκριμένα «αντίδωρα» από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή νέα μέτρα που θα πλήξουν λίγο ή πολύ, εμμέσως ή άμεσα τους πάντες.

Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν:

– με την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος από 0,75% που προτείναμε σε δεύτερο χρόνο στο 1%, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά χθες στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

– με την αύξηση των συντελεστών στο ΦΠΑ ιδίως στην ενέργεια και τις μεταφορές και την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά

– με την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές αξίες

– με το ασφαλιστικό-επικουρικές συντάξεις

– με την κατάργηση ενδεχομένως του ΕΚΑΣ

– με το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί σύντομα

– με την αποδοχή ιδιωτικοποιήσεων όπως του ΟΛΠ πιθανότατα και των περιφερειακών αεροδρομίων

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα έχει ένα σημαντικό περιθώριο διαβούλευσης και υλοποίησης καθώς η ελληνική κυβέρνηση ζητά και μάλλον θα τη λάβει παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε