Να υπάρξει άμεσα, έστω και τώρα, σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι καταθέτει με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό «περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας». «Ειδάλλως», τόνισε, «είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ειδικότερα ότι κατέθεσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την «βαθιά ανησυχία» σε σχέση με την πορεία της πανδημίας «αλλά και την ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας». «Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο και, δυστυχώς, όλοι οι επιστήμονες είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όχι μόνο δεν χωράει εφησυχασμός, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας», είπε, τονίζοντας ότι «χρειάζεται λοιπόν σχέδιο».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των πάνω από πέντε χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, κυρίως όμως ο τραγικός απολογισμός από τον Νοέμβρη και μετά που κατατάσσει τη χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού στις χειρότερες της Ευρώπης και του κόσμου, αναδεικνύει ότι πρέπει έστω την ύστατη στιγμή να υπάρξει σχεδιασμός».
Αφού είπε ότι δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική, υπογράμμισε ότι όταν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής διακυβεύεται, υποχρέωση και ευθύνη της είναι να καταθέτει και προτάσεις. «Κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέτω και δημόσια, όχι μόνο την αγωνία μου για τις εξελίξεις, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος», είπε και σημείωσε «την ανάγκη να ενισχυθεί έστω και τώρα το ΕΣΥ. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Την ανάγκη να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε στις εστίες διάδοσης του ιού. Την ανάγκη, τέλος, να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν», σχολιάζοντας ότι «αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευτούμε», για να σημειώσει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα έγκαιρα, προληπτικά. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε ότι κατέθεσε και καταθέτει την πρόταση «η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι καταθέτει με ευθύνη τις προτάσεις του και ζήτησε «για άλλη μια φορά, έστω και τώρα -γνωρίζετε ότι είχα καταθέσει την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και κοινό σχεδιασμό, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε- να υπάρξει άμεσα η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης ακόμα και στους επιστήμονες», για να καταλήξει: «Καταθέτω με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό, περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη της ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδάλλως είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».
Εθνική συνεννόηση και ομοψυχία ζήτησε η Πρόεδρος
Την ανάγκη μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, γιατί -πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές- αυτό που έχει σημασία αυτήν την ώρα είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορούμε να δούμε το μέλλον, το αύριο, με αισιοδοξία και επισήμανε: «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδίως οι πιο ευάλωτοι».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. «Για όλους την διαχειρίζονται, πρωτίστως την κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, και βέβαια για τους πολίτες, που δοκιμάζονται και αγωνιούν, έχουν κόπωση, κυρίως λόγω των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί, είναι αναγκαίο όμως να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος να ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία» επισήμανε ειδικότερα. Παρατήρησε, επίσης, ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης, του καθενός από εμάς, αλλά και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο, και ανέφερε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα, τόνισε ότι βλέποντας και τις άλλες χώρες, δεν υπάρχει, δυστυχώς, ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Και βέβαια κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα, τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Τέλος, τόνισε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα και να ακούσει τις προτάσεις του, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τον διεθνή διάλογο που υπάρχει επί του θέματος.