Site icon NewsIT
18:14 | 22.06.22

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάντηση – κόλαφος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην επίθεση Τούρκου βουλευτή

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάντηση – κόλαφος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην επίθεση Τούρκου βουλευτή
Newsit Newsroom

«Δεν ήξερε… Δεν ρώταγε;» Αυτό το παλιό σλόγκαν αντικατοπτρίζει το πάθημα Τούρκου βουλευτή που επιχείρησε να «στριμώξει» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά έλαβε ηχηρή απάντηση.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος βουλευτής, μετά την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιχείρησε να θέσει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών αξιώσεων, θέτοντας θέματα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας κλπ, κάποια εκ των οποίων είχε θέσει εμμέσως στην ομιλία της η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία «έβγαλε στη σέντρα» την Τουρκία και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Όμως ο Τούρκος βουλευτής έκανε το «λάθος» να αναφερθεί και στο Δικαστήριο της Χάγης, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα είναι εκείνη που δήθεν δεν αναγνωρίζει τη νομολογία του.

Η απάντηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ηχηρό ράπισμα για τον Τούρκο βουλευτή, ένα «μάθημα» που θα πρέπει να θυμάται για καιρό.

Ολόκληρος ο διάλογος είναι ο ακόλουθος:

Ziya Altunyaldiz (Τουρκία, Ανεξάρτητος): Εξοχοτάτη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version