Πολιτική

Συμβούλιο Αρχηγών: Θέλει να τους πείσει για τις προθέσεις του – Τηλεφωνήματα Τσίπρα αύριο στους αρχηγούς

Την ώρα που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών, έχοντας την πρόσφατη εμπειρία της 6ης Ιουλίου όταν τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει εκλογές αλλά τελικά τις έκανε, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να τους πείσει για το αντίθετο.

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας θα τηλεφωνήσει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να τους δείξει ότι χωρίς συναίνεση δεν πρόκειται να περάσουν τα νέα μέτρα – και κυρίως το ασφαλιστικό – αλλά και να γίνει το συμβούλιο αρχηγών όσο το δυνατόν συντομότερα, το Σάββατο και όχι την Τρίτη, αφού ο χρόνος πιέζει.

Κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να πείσουν για την αναγκαιότητα αυτή λένε ότι:

– το Ασφαλιστικό δεν αφορά το σήμερα και το αύριο, αλλά τις επόμενες γενιές
– η κυβέρνηση σέβεται το εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ, αλλά η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει
– είναι η ώρα της αλήθειας για όλους

Μάλιστα για το θέμα της έλλειψης αρχηγού στη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η απόφαση για την συγκληση του συμβουλίου αρχηγών δεν μπορεί να περιμένει και πως ο κ. Τσίπρας δεν φανταζόταν ότι θα έχει γίνει το φιάσκο που εγινε στα εσωκομματικά της ΝΔ…

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπάρχει και η ανησυχία για το γεγονός ότι οι δανειστές δεν έχουν ακόμη εκφέρει γνώμη και άποψη για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΚΟΙΠ και ενδεχομένως να υπάρξει εμπλοκή, αν και η κυβερνητική πρόταση κινείται εντός των πλαισίου που έχει θέσει το “κουαρτέτο”.

Η Όλγα Γεροβασίλη προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα του συμβουλίου δήλωσε: «Η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Τι προηγήθηκε και τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το πρωί ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε από το Ισραήλ με τον Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το Ασφαλιστικό. Η Προεδρία της Δημοκρατίας άρχισε τα τηλεφωνήματα και εισέπραξε θετική απάντηση από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.

Στη ΝΔ αποφασίσθηκε να μεταβεί στο συμβούλιο ο κ. Πλακιωτάκης. Όπως έλεγαν συνεργάτες του θα ακούσει αυτά που έχει να πει ο κ. Τσίπρας αλλά δεν μπορεί να δεσμευθεί για τίποτα. Στην συνέχεια θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτκή Ομάδα της ΝΔ αλλά όπως τονίζουν στην τελευταία συνεδρίαση δεν υπήρχε κλίμα συναίνεσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το θέμα λέγοντας ότι αναρωτιέται «τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές». Και συνεχίζει:«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού». Λέει ακόμα ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε», υπογραμμίζει.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για κουτοπονηριά. «Η ξαφνική πρόταση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γεννά πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, διότι προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Άρα, είναι δύσκολο να μας πείσει τώρα για τις καλές του προθέσεις. Δεύτερον, διότι έρχεται σε μια στιγμή, που ο κ. Τσίπρας καλώς γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού. Άρα δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα. Γιατί λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για αυτή την πρωτοβουλία;
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ως το ανώτατο εν ενεργεία κομματικό όργανο, για να συζητήσουμε την τακτική μας από εδώ και εμπρός, όπως άλλωστε το είχα ζητήσει στη συνεδρίαση μας της Τρίτης».

Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι συνένοχοι σε κόψιμο συντάξεων δεν μπορούν να γίνουν, ενώ με μια σκληρή ανακοίνωση στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι το Ποτάμι θα πάει στην σύσκεψη αλλά κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει την επανάληψη του ίδιου σεναρίου όπως έγινε και με το Μνημόνιο. Αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό αφού θυμίζει κάτι που είχε πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: «Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».

Ένα ξεκάθαρο όχι ήρθε από το ΚΚΕ το οποίο κάνει λόγο για διάλογο – παρωδία και τονίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτόν. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο Βασίλης Λεβέντης θα παραστεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο όπως δήλωσε και το πρωί. «αν εννοούν συναίνεση ό,τι βγάζουν να το ψηφίζω εγώ, αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι τονίζεται ότι:

«Η Ένωση Κεντρώων θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και θα συμμετάσχει δια του Προέδρου της κ. Λεβέντη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;»

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα