Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτές που θα έδιναν την εντύπωση ότι μπορεί και να υπάρξει έστω ένα ψήγμα συναίνεσης. Αυτό, γιατί στο συμβούλιο που προηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα αφού παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα κάνει εκλογές, έστησε κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.
Στα τηλεφωνήματα που έγιναν σήμερα το πρωί από τον πρωθυπουργό προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό και μάλιστα με την Φώφη Γεννηματά ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η κα Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει το ασφαλιστικό μαζί του και σύμφωνα με πληροφορίες, αν τελικά αυτό το θέμα πέσει στο τραπέζι, δεν αποκλείεται η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να πάρει το καπελάκι της και να φύγει!
Ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, ξεκαθάρισε ότι «η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα». Άρα έκλεισε άλλο ένα παράθυρο συναίνεσης.
Ιδιαίτερα αρνητικός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι αποφάσεις σε Δικαιοσύνη, Παιδεία και Προσφυγικό αποτελούν αρνητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης και δεν έλαβαν υπόψη καμία πρόταση», είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Υπογράμμισε, σύμφωνα με πηγές, οτι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου και συνεννόηση. Του μετέφερε μεταξύ άλλων ότι “εμείς προσερχόμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και προτεραιότητα έχει ο εκλογικός νόμος”. Επίσης, ο πρόεδρος του Ποταμιού υπενθύμισε το καλό κλίμα πολιτικής συναίνεσης το καλοκαίρι, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι “στο παρελθόν όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης”.
Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που φαίνεται να προσέρχεται με άλλο αέρα στην συνάντηση φαίνεται να είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις προτάσεις 9 σημείων που έχει θέσει ως όρο για τυχόν στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά διαμηνύει ότι «Δεν θα γίνω τσόντα του Τσίπρα όπως ο Καμμένος».
Φυσικά υπάρχει και το ΚΚΕ το οποίο έχει πει όχι από την πρώτη στιγμή σε μια τέτοια συνάντηση. Ο κ. Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό ότι, το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο.
Με έκπληξη αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εθνικό διάλογο πάνω στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς η καχύποπτη στάση τους αντιβαίνει το πάγιο αίτημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης για ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση.
Μάλιστα σε όσους λένε ότι με αρκετή δόση κριτικής ότι το Μαξίμου θυμήθηκε τώρα το διάλογο επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 βουλευτές και έχει μπροστά της κρίσιμα νομοσχέδια, κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι εδώ και ένα μήνα περίπου έχουν διαφανεί οι προθέσεις τη κυβέρνησης για διάλογο με αφορμή την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα κόμματα για το Σκοπιανό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Στην επικοινωνία του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους λέγοντας ότι στόχοι του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι:
– να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας και
– να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι “δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση”, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι “ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό”.
Εν πάση περιπτώσει όλα θα φανούν και θα κριθούν πάνω στο τραπέζι του διαλόγου και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τι θα πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένεται να επιδιώξει μια ουσιαστική συζήτηση για το διεθνές γίγνεσθαι (προσφυγικό, ισλαμικό κράτος, τρομοκρατία, ρωσοτουρκικές σχέσεις, Μέση Ανατολή Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, διπλωματία των αγωγών) και το νέο γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί και πρέπει α διαδραματίσει η χώρα ως δύναμη σταθερότητας παρά την οικονομική κρίση.
Σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση είναι θέματα που κατά το Μέγαρο Μαξίμου πέραν από τις αντιπολιτευτικές κορώνες μπορεί να υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση “παρά την συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη σύγκληση του Συμβουλίου”.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το αυριανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ, να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ενός εθνικού διαλόγου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα το προσεχές διάστημα με σκοπό τη εθνική συνεννόηση, καθώς η τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα με αφορμή το προσφυγικό και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας να θέσουν εν αμφιβόλω ζωτικά ελληνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο εθνικός διάλογος και η εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει αυτομάτως και πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα αν δεν υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο εσωτερικό το ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης συνεργασίας. Διαφορετικά τα σενάρια για μια νέα κυβέρνηση είτε από την παρούσα Βουλή είτε μετά από εκλογές με τον ίδιο ή με νέο εκλογικό νόμο θα δρομολογηθούν.