Με ομιλητές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εφης Χριστοφιλοπούλου,, του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτα, τον υπεύθυνο του Τομέα Αλληλεγγύης της Νέα Δημοκρατίας Β. Κοντοζαμάνη, ενώ θα συντονίσει ο Α. Δημόπουλος.
Όπως αναφέρει στην πρόσκληση “Η πρωτοβουλία για την υγεία και την κοινωνική πολιτική” η εποχή της κρίσης , παρά την έντονη πολιτική πόλωση ,επιβάλλει την αναζήτηση διεξόδων μακράς πνοής και κυρίως ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας είναι η βαθύτερη κατανόηση και ερμηνεία των προβλημάτων και των αίτιων ώστε να είναι δυνατή η υπέρβαση τους. Ειδικά στον χώρο της Υγείας αυτό γίνεται εξαιρετικά αναγκαίο όσο και επείγον από την μεγάλη αύξηση των ανέργων και ανασφάλιστων αλλά και την διατήρηση βασικών στρεβλώσεων του παρελθόντος .Αλλά και διεθνώς, η πίεση στο κοινωνικό κράτος έχει οδηγήσει σε εντατική αναζήτηση τρόπων ανανέωσης του, χωρίς απώλεια της βασικής του φυσιογνωμίας .
Προσπαθώντας να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση η «Πρωτοβουλία «,μια ομάδα σκέψης για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, επεξεργάζεται και προτείνει τρόπους άρσης των τωρινών προβλημάτων αλλά και ανταπόκρισης στα διεθνή νέα δεδομένα και στις πρόσφατες καινοτομίες. Κεντρική σημασία έχει η απεμπλοκή από τον πολιτικό παράγοντα του πελατειασμού και του κομματισμού , αλλά και η πιο αποτελεσματική λειτουργία της υπερφορτωμένης δημόσιας διοίκησης .Ο χώρος της Υγείας θα πρέπει να ξεπεράσει τις δικες του εσωτερικές δυσλειτουργίες και υπερβολές κατακτώντας μια νέα δημιουργική και αναπτυξιακή συνέργεια του Δημόσιου με το Ιδιωτικό .Ο δημόσιος τομέας δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνονται και πελαγοδρομεί μες τις αγκυλώσεις του ,το ΕΣΥ ασφυκτιά ανοργάνωτο, ο ΕΟΠΥΥ καθηλώθηκε στα ληξιπρόθεσμα ,η Πρόληψη απουσιάζει.
Μια νέα ατζέντα για τον άμεσο και επείγοντα μετασχηματισμό του τομέα Υγείας είναι αναγκαία στο δημόσιο διάλογο . Η ανακατανομή των πόρων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, η νέα οργάνωση και διοίκηση στο ΕΣΥ, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σαν ρυθμιστή αλλά και η αλλαγή μίγματος στον τομέα του φάρμακου είναι το βασικό πλαίσιο παρέμβασης .Η συνάντηση εργασίας στην ΕΣΔΥ ,στις 15 Νοεμβρίου , με γόνιμους συνομιλητές από τέσσερα κόμματα, που διερευνούν ,από την σκοπιά του ο καθένας , αυτό το πλαίσιο προτάσεων , είναι σημαντική στην ενίσχυση ενός τέτοιου διαλόγου.