Site icon NewsIT

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα

13.11.2023 | 11:52
Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Χίου, για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης της νήσου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Χίου Παναγιώτης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης Παρέστησαν επίσης ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Χίου Αντιπλοίαρχος Ηλίας Ρεβίνθης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου του ΠΣ, Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Αραμπατζής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Παντελεήμων Βατούσης και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης διεξάγονται σήμερα Δευτέρα (13.11.2023) στην Άγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

Οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (π.χ. οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).

Εν τω μεταξύ, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει με ανάρτησή του πως: «Η Συνθήκη της Λωζάνης ρυθμίζει σύνορα και παράγει Διεθνή Νομιμότητα. Η Διεθνής Νομιμότητα συνεπάγεται Ιστορική Μονιμότητα».

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδιαίτερα σε αναφορές για αλλαγή συνόρων. Καταδικάζουμε κάθε τάση αναθεωρητισμού, διάλογος δεν γίνεται εκτός ορίων και πλαισίων. Ο διάλογος πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Κλείνοντας, σημείωσε: «Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου».

Αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός είπε ότι η καταδίκη της Χαμάς είναι απόλυτη αλλά και επιβεβλημένη η προστασία των αμάχων.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version