Ο κ. Λαβρόφ επισκέπτεται την Αθήνα ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά από αυτήν του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016.
Πρόκειται για μία επίσκεψη που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας και μάλιστα μία χρονιά, το 2016, που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν διοργανωθεί στις δύο χώρες δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει αρχικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019. Μετά από το υπουργείο Εξωτερικών και την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Κοτζιά, οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Κατά τη συνάντηση Κοτζιά- Λαβρόφ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναμένει από τη Ρωσία, και λόγω της ιδιότητάς της ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των Κυπρίων.
Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία: ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ