Στις 6 το απόγευμα σήμερα, στη Νέα Υόρκη, Μητσοτάκης και Ερντογάν πιάνουν ξανά το νήμα των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στη σκιά μίας νέας πρόκλησης από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος χθες από το βήμα του Ο.Η.Ε. επανήλθε στις αξιώσεις του για διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ερντογάν με χαμηλές προσδοκίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βασική επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς, σε αυτό το timing, είναι να μείνει ζωντανός ο διάλογος, χωρίς προκλήσεις στο πεδίο και ρητορικές εξάρσεις. Να διερευνηθεί αν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη Χάγη στο απώτερο όμως, μέλλον.
Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει και της συνάντησης, είχε κάνει σαφείς τις “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας.
Είχε διαμηνύσει ότι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, που αναγνωρίζει η Αθήνα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).
– Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Παράλληλα, σταθερή είναι η θέση της Αθήνας υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση πάντα, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν
Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
“Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση Ερντογάν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Η Διεθνής Κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρ. Τ. Ερντογάν. .
“Σήμερα μια πραγματικότητα που παραδέχονται όλοι, είναι πως στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στα πλαίσια της ομοσπονδίας. Γι’ αυτό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να ξεκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές επαφές”.
“Για να υπάρχει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η «Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός».
«Πολύ μακριά ακόμη η Χάγη»
“Η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά” είχε εκτιμήσει από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης, δεδομένου ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας όχι μόνο δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο αλλά και ότι ο Ερντογάν την κρατά ζωντανή, επαναφέροντας την ανάλογα με το timing και τα παζάρια που κάνει με τη Δύση.
Ερντογάν vs Μενέντεζ
Νωρίτερα χθες το πρωί στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν επιχειρούσε να πείσει τη Δύση πως η Τουρκία άλλαξε σελίδα, και ξέχασε τις απειλές πως θα έρθει “μία νύχτα ξαφνικά”.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει το άσπρο -μαύρο και να καταλογίσει και τον Μπομπ Μενέντεζ – που εναντιώνεται στην πώληση των F-16 στην Τουρκία – ότι “δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν”.
“Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν” δήλωσε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό PBS.
Στραμμένα στην 5η λεωφόρο σήμερα τα βλέμματα
Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Τ. Ερντογάν έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν μετά την επανεκλογή τους, τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Άγκυρα, ενώ και χθες Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν μία προπαρασκευαστική συνάντηση, πριν από το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.
Η συνάντηση θα γίνει στο “Σπίτι της Τουρκίας”, στην περίφημη 5η λεωφόρο, σε έναν εντυπωσιακό ουρανοξύστη 35 ορόφων, σε σχήμα τουλίπας, με αρχιτεκτονική εμπνευσμένη, σύμφωνα με την Άγκυρα, από την αυτοκρατορία των Σελτζούκων, ο οποίος στεγάζει μεταξύ άλλων τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Τουρκικό Προξενείο.
Τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν θα πλαισιώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, η Άννα Μαρία Μπούρα από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού και ο Τσαγατάϊ Κιλίτς από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου.