Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Χάφταρ: Ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης

Λιβύη

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον στρατάρχη Χάφταρ στην Βουλή.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην Διάσκεψη του Βερολίνου.
Γεύμα στον Χαλίφα Χάφταρ παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ στην συνάντησή του στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Click4more Δένδιας: Ζητήσαμε από τον Χάφταρ να επιδιώξει στο Βερολίνο την ακύρωση των παράνομων μνημονίων – Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις στη Λιβύη

Σύμφωνα με αυτό, ο Χαλίφα Χάφταρ χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Click4more Ποια συμφωνία; Παίζει με τις λέξεις και με τη νοημοσύνη των Ελλήνων η Γερμανία

Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά. «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μετά το τέλος της, η Λίβυος στρατάρχης δεν έκανε δηλώσεις, όπως άλλωστε και μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία έδωσαν μάχη για ένα του πλάνο την ώρα που, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, βγήκε από τη Βουλή.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε γεύμα στον Λίβυο στρατάρχη στην Λέσχη Αξιωματικών, όπου κι εκεί τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις